Tuesday, April 30, 2024

Eucerinova nega za zaščito pred alergijo na sonce


Vsi katerih koža je nagnjena k nastanku sončnih alergij, sedaj lahko z novo učinkovito sončno zaščito Eucerin brezskrbno uživajo na soncu. Eucerin® Gel za sončno zaščito kože nagnjene k sončnim alergijam, ki vsebuje zaščitni faktor 15 ali 25. Oba kremna gela sta vodoodporna, ne vsebujeta dišav, barvil in emulgatorjev.

Njun visoko učinkovit sistem filtriranja UVA- in UVB-žarkov ter aktivna zaščita celic, ki jo zagotavljata lovilca prostih radikalov alfa glukozilrutin (AGR) in vitamin E, kožo dokazano zaščitita. V kliničnih študijah je 93,1 % oseb, alergičnih na sonce, učinkovitost izdelka ocenilo z zelo dobro.

Alfa glukozilrutin (AGR) in vitamin E kožnim celicam zagotavljata učinkovito
aktivno zaščito pred oksidacijo, krepita koži lasten mehanizem zaščite in tako nevtralizirata proste radikale. Alfa glukozilrutin (AGR) je zaščitni flavonoid rastlinskega izvora. Kot derivat naravnega flavonoida rutina, pridobljenega iz japonske sofore (Sophora japonica), deluje kot izjemno učinkovit lovilec prostih radikalov, s čimer podpira naravni obrambni sistem in ščiti DNK v kožnih celicah pred poškodbami, ki jih lahko povzročijo UVA-žarki. Visoko učinkovit sistem filtriranja UVA- in UVB-žarkov pa zanesljivo zaščiti pred sončnimi opeklinami.

Gel po sončenju za kožo nagnjeno k nastanku alergij Eucerin® After Sun Gel pa kožo, ki je bila izpostavljena soncu, ohladi in regenerira.

Eucerin® Allergy Gel ZF 15 in 25

Gel za sončno zaščito kože nagnjene k sončnimi alergijami
• Dokazano in učinkovito zaščiti kožo
• Vsebuje AGR (alfa glukozilrutin) in vitamin E, ki celicam zagotavljata aktivno zaščito.
• Z visoko učinkovitim sistemom filtriranja UVA in UVB žarkov.
• Več kot 90 % učinkovitost UVA filtra ustreza avstralskim standardom.
• Ne vsebuje dišav, barvil in emulgatorjev
• Vodoodporen.
• Klinične študije so dokazale njegovo izjemno učinkovitost in neškodljivost za kožo nagnjeno k nastanku sončnih alergij.
• Izdelek izdatno nanesite na kožo najmanj 30 minut pred izpostavljenostjo soncu.

Za nego kože po sončenju

Eucerin® After Sun Gel
Gel po sončenju za kožo nagnjeno k sončnim alergijam
• Koži povrne vlago in jo ohladi.
• Razvit posebej za kožo nagnjeno k sončnim alergijam.
• Vsebuje Alfa Glukozilrutinom (AGR) in vitamin E, ki zagotovita aktivno
• zaščito kožnih celic pred prostimi radikali.
• Ne vsebuje dišav, barvil in emulgatorjev

Alergije na sonce – pomembni nasveti

Alergije na sonce so čedalje pogostejši pojav. Skupaj s prvimi spomladanskimi sončnimi žarki v lekarnah in dermatoloških ambulantah pomoč poišče vedno večje število ljudi, pri katerih so se prvič ali ponovno pojavili simptomi alergije, vnetij ali preobčutljivostnih reakcij na izpostavljenost sončnim žarkom. Srbečica, pordela koža, izpuščaji in otekline na zunanji strani rok in dlani, dekolteju ali redkeje po obrazu, so glavni simptomi polimorfne fotodermatoze, najpogostejše oblike sončne alergije. Najnovejša dognanja fotodermatologije in fotobiologije nam pomagajo razumeti patološke mehanizme škodljivih vplivov sonca na kožo
ter prvič vodijo tudi razvoj novih, visoko učinkovitih konceptov terapije.

Po ocenah dermatologov trpi za alergijo na sončne žarke (polimorfno fotodermatozo) 10 do 20 odstotkov prebivalcev Zahodne Evrope in ZDA. Alergija je pogostejša pri ženskah. Mehurčki, zatrdline ali večji madeži na dekolteju, po rokah, nogah, obrazu in dlaneh se navadno pojavijo že po nekaj urah izpostavljenosti soncu. Najpomembnejše povzročitelji alergije pa so prosti radikali, ki v koži nastajajo zaradi intenzivne izpostavljenosti UV žarkom.

Kdaj se pojavi alergija na sonce?

Največkrat spomladi ali med zimskimi počitnicami, pogosto že po prvem intenzivnem stiku s soncem. Večina pacientov trpi za alergijo na sončne žarke že dolga leta.

Katere so oblike alergije na sonce?

Polimorfna fotodermatoza (10–20 % prebivalstva, od tega 90 % žensk s svetlim tipom kože): raznovrstni pojavi – srbeče zatrdline, drobni mehurčki, pa tudi večje, rahlo izbočene eflorescence, ki se pojavijo od nekaj ur do nekaj dni po izpostavljenosti soncu.

Akne Mallorca (redko): močno srbeče, pordele, lahko vnetne zatrdline na zgornjih okončinah in dekolteju, včasih tudi po ramenih, največkrat pri mastno-vlažni koži (sprožijo jih določene sestavine kozmetičnih sredstev in izpostavljenost UVA žarkom). Pojavljajo se bistveno redkeje kot polimorfna fotodermatoza.

Fotoalergične oz. fototoksične reakcije: podobne kožne reakcije, ki so posledica izpostavljenosti UV žarkom v kombinaciji z nekaterimi učinkovinami (ki jih vsebujejo izdelki za zaščito pred soncem ali kozmetični izdelki, dišave) ali UV-sevanja ob istočasnem jemanju določenih zdravil (kot so antihipertenziki, diuretiki, psihofarmaki, tetraciklini in sulfonamidi).

Poslabšanja kožnih obolenj, ki jih sproži UV-svetloba: UV-sevanje lahko pozitivno vpliva na vrsto dermatoz (pri pribl. 90 % oseb z nevrodermitisom se bolezenska slika zaradi UV-sevanja izboljša, pri preostalih 10 % pa se stanje poslabša). Pri pacientih s psoriazo in aknami (Acne vulgaris) se lahko bolezenska slika spremeni tako v pozitivnem kot v negativnem smislu.

Kateri preventivni ukrepi zares pomagajo?
Pogosto priporočajo uživanje kalcija – tako za preventivno uporabo (pred izpostavljenostjo soncu) kot tudi za terapijo pri že nastali alergiji. Vendar pa ni nobenih kliničnih, znanstveno zasnovanih študij, ki bi potrjevale njegov učinek. Podobno velja za uporabo multivitaminskih preparatov. Študije, v katerih so raziskovali ugoden vpliv povečanega uživanja različnih vitaminov z antioksidativnim delovanjem (kot so vitamin C ali E, pa tudi beta-karotin) na nastanek ali potek polimorfne fotodermatoze, niso bile uspešne.

Ali si kožo lahko utrdimo v solariju?
Najprej je pomembna izbira vrste počitnic. Področjem v bližini vode z intenzivnim UV-sevanjem (zlasti UVA) se je bolje izogibati. Uporaba solarija ne predstavlja dobro nadzorovanega utrjevanje kože (tako imenovani “hardening”). Slednja namreč pogosto vodi v razvoj alergije na sonce, saj UVA-žarki, ki jih uporabljajo v solarijih, pri večini pacientov sprožijo alergijo. Boljše od tega je utrjevanje (“hardening”), ki poteka pod nadzorom dermatologa. Ta lahko najprej opravi testiranje na svetlobo, da določi valovne dolžine, ki sprožajo alergijo in glede na opravljene teste namensko (npr. z UVB) obseva kožo, pri tem pa odmerke pačasi stopnjuje. V vsakem primeru je treba tudi preprečiti nastanek sončnih opeklin, saj imajo te lahko daljnosežne posledice.

Kako deluje AGR (alfa glukozilrutin) proti polimorfni fotodermatozi?
Edinstveni sestavini za aktivno zaščito celic z izjemnim antioksidativnim učinkom AGR in vitamin E, ki ju vsebuje Eucerin gel za sončno zaščito kože nagnjene k sončnim alergijam z ZF 15 ali 25, krepita koži lastne zaščitne mehanizme in delujeta kot lovila prostih radikalov.

AGR (alfa glukozilrutin) je zaščitni flavonoid rastlinskega izvora. Kot derivat naravnega flavonoida rutina, pridobljenega iz drevesa japonske sofore, izredno učinkovito spodbuja naravni obrambni sistem, zlasti proti prostim radikalom in tako ščiti DNK v kožnih celicah pred poškodbami, ki jih lahko povzroči UV sevanje.

Zakaj je pri koži nagnjeni k alergijah priporočljiva uporaba tako imenovanih kremnih gelov?

Pri alergijah je pomembno, da vemo, za katero vrsto alergije gre. Pri sumu na kontaktno alergijo (npr. preobčutljivost na dišave ali konzervirna sredstva ipd.) se je potrebno vselej posvetovati z dermatologom in po potrebi dobiti alergološko pojasnilo. Alergija na sonce predstavlja neke vrste vnetno reakcijo kože. Uporaba gelov, ki so bolj “vodeni” kot kreme, ima poseben prijeten učinek hlajenja. Pogosto so prizadete tudi velike površine in v tem primeru sta nanos in porazdelitev gela bolj preprosta. Zaradi svoje posebne sestave so lahko izdelani brez emulgatorjev.

S čim si lahko pomagamo, ko koža že peče in srbi?
Kadar je to mogoče, takoj obiščite zdravnika. Če je ugotovljena alergija na sonce, je najbolje, da se že pred počitnicami posvetujete z dermatologom in se vnaprej oskrbite z ustreznimi preparati. Posebej primerni za težke oblike polimorfne fotodermatoze so topični steroidi, torej losjoni z vsebnostjo kortizona. Pri močni srbečici pogosto prav tako pomaga dodatno hlajenje z izdelki za nego kože po
sončenju.

Kaj je pomebno vedeti o alfa glukozilrutinu (AGR)
Učinkovita zaščita pred alergijami na sonce z AGR Videti je, da je bistveni faktor pri nastanku alergije na sonce tvorba reaktivnih kisikovih spojin (ROS, prosti radikali), do katere pride zaradi UV-žarkov. Te reaktivne kisikove spojine lahko vplivajo na uravnavanje vnetnih in imunskih reakcij v koži in tako sprožijo simptome alergije. Danes obstaja novo upanje za ljudi, ki trpijo zaradi sončnih alergij: alfa glukozilrutin (AGR), naravni flavonoid in učinkovit antioksidant, ki dokazano deluje kot lovilec radikalov in tako preprečuje simptome alergije na sonce.

Fiziološki in patološki oksidativni stres Reaktivne kisikove spojine in drugi prosti radikali nastajajo endogeno pri fiziološkem metabolizmu v naših celicah, še močneje pa eksogeno zaradi UVžarkov. Posledica tega je oksidativni stres, ki ovira funkcijo celične membrane, povzroči spremembe pri interceličnih in intraceličnih proteinih ter poškodbe jedrne in mitohondrijske DNK.

Koži lastna zaščita proti reaktivnim kisikovim spojinam
Naša koža vsebuje številne naravne mehanizme za zaščito pred reaktivnimi kisikovimi spojinami: najrazličnejše encime, lipofilne spojine, kot so ubikinon, tokoferoli in karotinoidi, poleg tega pa tudi hidrofilne antioksidante, kot so askorbinska kislina, sečna kislina in glutation.

Rastlinski flavonoidi in njihovo zaščitno delovanje
Močan antioksidativni potencial imajo tudi drugi antioksidanti, zlasti rastlinski flavonoidi. Velika pomanjkljivost večine flavonoidov pa je njihova slaba topnost v gelih in kremah, kar zmanjšuje njihovo biološko razpoložljivost po nanosu na kožo. Da bi koža lahko njihov antioksidativni potencial učinkovito uporabila, morajo omenjeni flavonoidi prodreti skozi njeno poroženelo plast, da dosežejo
globlje epidermalne sloje.

Alfa glukozilrutin (AGR) je derivat naravnega flavonoida rutina, ki ga pridobivajo iz japonske sofore, imenovane tudi pagodovec. Je zelo dobro topen v vodi, po nanosu na kožo prodre skozi poroženelo plast in lahko tako zaščiti celice pred poškodbami DNK, ki jih povzročajo UVB-žarki. Ta novi sistem zaščite kože je patentiralo podjetje Beiersdorf.

Priporočena MPC:

Eucerin®
KREMNI GEL ZA SONČNO ZAŠČITO KOŽE,
NAGNJENE K SONČNIM ALERGIJAM ZF 15 15,00 €
150 ml

Eucerin®
KREMNI GEL ZA SONČNO ZAŠČITO KOŽE,
NAGNJENE K SONČNIM ALERGIJAM ZF 25 15,95 €
150 ml

Eucerin®
GEL PO SONČENJU ZA KOŽO,
NAGNJENO K SONČNIM ALERGIJAM 11,27 €
150 ml

Vsi izdelki iz linije Eucerin® za sončno zaščito kože, nagnjene k sončnim alergijam so na voljo v vseh lekarnah.

Uvoznik in distributer:
Beiersdorf d.o.o., Letališka 32, 1000 Ljubljana

promocijsko obvestilo

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Akrilamid povzroča ledvičnega raka

13 junija, 2012 0