Tuesday, April 30, 2024

S carskim rezom rojeno otroci imajo v primerjavi z otroci rojenimi po naravni poti, pogosteje obolevajo za astmo, piše DailyMail.


Strokovnjaki trdijo, da je vse več rojstev opravljenim s carskim rezom. Opažajo tudi, da se vse več zdravih nosečnic odloča za načrtovan porod – carski rez, čeprav bi lahko rodile po naravni poti.

Strokovnjaki trdijo, da sicer carski rez v določenih primerih lahko reši življenje otroka in matere, lahko pa povzroči nenačrtovane zaplete. Poleg tega morajo nosečnice z opravljenim carskim rezom v porodnišnici vsaj dva tedna ostati dlje.

Nova raziskava je pokazala, da imajo otroci, ki so rojeni s carskim rezom, v kar za 80% večjo verjetnost obolenja za astmo v zgodnji življenjski dobi.

Znanstveniki verjamejo, da z rojstvom po naravni poti otroku povzroči hormonske in psihološke spremembe, ki so pomembne za normalno rast pljuč in za krepitev imunskega sistema.

Švicarski znanstveniki so raziskavo izvedli ob spremljanju tri tisoč otrok od njihovega rojstva do osmega leta starosti.

Naslednji prispevek

Nuhalna svetlina in amniocenteza

13 junija, 2012 0