Tuesday, April 30, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Žemljice

By 0 745 Views

Potrebujemo:

1 kg moke (16 žemelj)
1 x kvas
1,5 dcl mleka
0,5 dcl olja
4 dcl vode
2 polni veliki žlici sladkorja
2 ravni veliki žlici soli


Priprava:

Kvas damo vzhajati posebej v 2 dcl tople vode ali mleko, kateremu primešamo sladkor. Med tem časom ko kvas vzhaja, pripravimo moko, v katero stresemo sol. Ko je kvas vzhajal, vse skupaj zmešamo in gnetemo okoli 10 minut.

2. Dobiti moramo prožno testo, ki se ne prijema rok, zato ga pustimo vzhajati še približno dvajset minut. Nato ga razrežemo na polovičke, da dobimo 16 kosov, katere oblikujemo v žemlje (pomagamo si z ročajem kuhalnice) in jih položimo v pomokan pekač, katerega pokrijemo s krpo.

3. Žemlje pustimo vzhajati še pol ure, nato jih damo v segreto pečico, katero že prej nastavimo na 200 stopinj za 10 minut. Žemlje vzamemo iz pečice in jih namažemo z oljem (pomagamo si s čopičem), ter jih damo nazaj v pečico dokler rahlo ne porjavijo!

Eksperimentirajte, naredite različne oblike.