Tuesday, April 30, 2024

Ste vedeli, da UV-A žarki prodirajo v globlje plasti kože in prispevajo k procesom, ki vodijo v staranje in smrt celic, posledično pa seveda tudi kože?  Na staranje kože nas opozarjajo suha usta, neprožna in nagubana koža, pogosto so opazne tudi nepravilne pigmentacije. Ozrite se po plaži, kjer se sončnim žarkom nastavljajo razgorela telesa. Namenite pozornost močno zagorelim telesom in prepričana sem, da boste opazili znake nagubane kože ali bele lise. Slednje so znak nepravilne pigmentacije, ki jo povzročajo UV-A žarki.
 
Novejše raziskave kažejo, da so genetske spremembe, ki jih povzročajo UV-A žarki, lahko vzrok za nastanek tumorskih celic. UV-A žarki povzročajo tudi alergijske reakcije na koži.


Pozitivna posledica UV-A žarčenja je le takojšnja porjavitev.

Prav vsak tip kože potrebuje zaščito in četudi ste le redko opečeni, nikar ne zamahnite z roko rekoč, da bo rdečica čez dan ali dva porjavela.

Kaj pa opekline?

UV-B žarki so žarki opeklin, ki povzročajo poškodbe v povrhnjici kože. Zaradi prekomernega izpostavljanja UV-B žarkom, je vaša koža utrpela opekline, kar pa ne pomeni le rdečico in pekoč občutek. Žarki direktno poškodujejo tudi DNK molekule celic kože in zavirajo delovanje imunskega sistema kože, kar lahko vodi do nastanka rakastih obolenj. 

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Kateri faktor je moj faktor?

13 junija, 2012 0