Tuesday, April 30, 2024

Prvič v Nemčiji bodo raziskovalna skupina Diabetes Tehniške univerze v Münchnu, ki jo vodi prof. Anette-Gabriele Ziegler, in Vita 34 pregledali učinkovitost matičnih celic iz popkovnične krvi pri diabetesu tipa 1. Za ta namen bodo otrokom z diabetesom tipa 1 vbrizgali njihovo lastno kri iz popkovnice, ki je bila prej shranjena pri Viti 34. Zatem bodo dve leti otroke redno pregledovali in jih primerjali s kontrolno skupino otrok, ki jih zdravijo s tradicionalnimi metodami. Prvega otroka so tako zdravili marca 2009. Pregledi se še izvajajo, zato končni rezultati še niso na voljo. Prvi rezultati raziskave pa kažejo dobre rezultate.


Zdravniki v ZDA pa so leta 2007 izvedli raziskavo, katere rezultati so zelo obetajoči.

Kaj je diabetes tipa 1?

Diabetes tipa 1 je avtoimunska bolezen, ki se pojavlja predvsem pri otrocih. Samo v Nemčiji za to boleznijo trenutno boleha 15.000 do 20.000 deklic in dečkov pod 15. letom starosti. Število novih pojavov diabetesa tipa 1 je počasno, a venomer narašča, trenutno približno tri do pet odstotkov letno.

Bolezen se pojavi mesece ali celo leta preden bolnik kaže kakršnekoli simptome. Telesu lastne imunske celice pomotoma napadejo beta celice, ki proizvajajo inzulin v trebušni slinavki in jo počasi uničujejo. Istočasno pa telo ustvarja protitelesa, ki jih je mogoče izmeriti v krvi kot pokazatelj bolezenskega procesa. Če v krvi ostane na razpolago le še kakšnih 15 do 20% beta celic, inzulin, ki ga proizvedejo, ni zadostuje več, kar ima za posledico dokaj nenaden porast krvnega sladkorja. Tukaj govorimo tudi o manifestaciji oz. o tem, da diabetes ‘postaja viden’.

Zdravljenje diabetesa

Med zdravljenjem manjkajoči inzulin umetno vbrizgamo v obliki inzulinskih pripravkov. To pa ima za obolelo osebo resne posledice: merjenje ravni krvnega sladkorja večkrat dnevno, vbrizgavanje inzulina in natančno preračunavanje prejetih karbohidratov postanejo bistveni del vsakdanjega življenja. Kljub zdravljenju simptomov pa se omenjeni bolezenski proces nadaljuje in preostale celice, ki proizvajajo inzulin, uniči naš lastni imunski sistem. Običajno so vse beta celice uničene v roku enega leta

Še vedno raziskujemo, kaj natančno je razlog za odpoved našega imunskega sistema. Medicinski genetiki predvidevajo, da določeni faktorji v genih vplivajo na osebno nevarnost diabetesa. Predvideva se tudi, da bolezen sprožijo zunanji dejavniki. Ti dejavniki pa vključujejo okoljske vplive kot so strupi, virusne okužbe in prehrana.

 

Diabetes tipa 1 – simptomi:

 

  • Znatno zmanjšanje telesne teže v kratkem časovnem obdobju;
  • Neprestana velika žeja;
  • Pogosto mokrenje;
  • Motnje vida;
  • Izčrpanost in utrujenost.

 

Diabetes tipa 1 – nevarne posledice

  • Znatno zmanjšanje telesne teže v kratkem časovnem obdobju;
  • žilne težave: te vključujejo motnje krvnega obtoka, arteriosklerozo, trombozo, povečano nevarnost srčne ali možganske kapi;
  • bolezni oči in ledvic: tudi te lahko povzročajo motnje krvnega obtoka manjših žil (kapilar);
  • poškodbe živcev: živci kože in mišic, pa tudi živci, ki oskrbujejo notranje organe, so prizadeti v primeru povečane ravni krvnega sladkorja;
  • diabetično stopalo: diabetično stopalo v glavnem povzroča navropatija (zaradi poškodbe živcev, ki jo povzroča ta bolezen). Poškodb se ne zazna zaradi zmanjšane občutljivosti živcev. Pojavijo se vnetja z resnimi posledicami.

 

Če zboli otrok za diabetesom tipa 1

Za sodelovanje je najvažneje, da je otrok star vsaj tri leta. Izbruh diabetesa tipa 1 in začetek zdravljenja z inzulinom pa ne sme segati več kot 12 mesecev nazaj. Nadaljnji pogoj je, da je popkovnična kri vašega otroka shranjena pri Viti 34.

Če vas zanima sodelovanje v tej raziskavi, prosimo stopite v stik z zaposlenimi podjetja Izvorna Celica d.o.o.

Začetni podatki raziskave v ZDA so, kot pravi ekipa, zelo obetavni in potrjujejo opažanja, ki so bila iz preizkusov na živalih znana že dalj časa. Če jim uspe vplivati na imunski sistem bolnikov na željen način in jim pri tem pomagajo matične celice iz popkovnične krvi, bi bil to “Sveti gral avtoimunskih raziskav”, pravijo znanstveniki.

Zaradi uspeha, ki ga je doživela, se raziskava zdaj širi: na eni strani se v ZDA z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravijo dodatni bolniki, po drugi strani pa se lansira raziskava tudi v Evropi. S pomočjo Juvenile Diabetes Research Foundation bosta TU v Münchnu in Vita 34 prvič v Nemčiji zdravila otroke z diabetesom tipa 1 z njihovo lastno popkovnično krvjo.

 

Bambino nasvet

Shranjevanje matičnih celic ni nekaj kar se lahko starši odločijo čez noč. Svetujemo, da izberete najboljše in predvsem zanesljive ponudnike. 

Bambino priporoča shranjevanje pri preverjenem in zanesljivem ponudniku Izvorna Celica d.o.o. 

 

Sorodni članki: 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Pred vrati cepivo proti raku

13 junija, 2012 0