Tuesday, April 30, 2024

Zanj so izbrali tudi že ime, in sicer Vida, ki lahko predstavlja tudi kratico za virtualno davčno asistentko. Sistem za odgovarjanje na pogosta vprašanja iz posameznih davčnih področij je trenutno še v fazi izgradnje, njegovo vzpostavitev pa so zaupali švedski družbi Artificial Solutions Scandinavia, ki so jo poleti izbrali na podlagi javnega razpisa.


Projekt je vreden dobrih 155 miljonov tolarjev

Vrednost postavitve sistema virtualnega davčnega asistenta za področje dohodnine bo po podatkih DURS znašala 155,3 milijona tolarjev, od tega bodo 76,9 milijona tolarjev namenili za postavitev baze najbolj pogostih vprašanj, 78,4 milijona pa za postavitev celotnega sistema. Za vzdrževanje predvidevajo, da bodo potrošili po 8,7 milijona tolarjev letno.

Vida bo pravo "tehnično čudo" z umetno inteligenco

Vida bo imela svojo osebnost in animacijo oz. grafiko, temeljila pa bo na tehnikah umetne inteligence in bo zagotavljala strokovne odgovore, ki jih bodo davčni zavezanci naslovili na DURS prek spleta, SMS sporočil, elektronske pošte in telefona. Poleg vprašanj o dohodnini bo mogoče nanjo nasloviti tudi vprašanja o davku na dodano vrednost ter davku na nepremičnine.

Na DURS verjamejo, da bodo na ta način vsem davčnim zavezancem omogočili hitrejši in enostavnejši dostop do želenih informacij, saj se s pozitivnimi izkušnjami pohvalijo vse države, ki so podobne asistente že uvedle.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Alkoholno mleko v boju proti alergijam

13 junija, 2012 0