Tuesday, April 30, 2024

V članku opisujejo primer odraslega pacienta, ki je bolehal za težko obliko ledvične bolezni (lupus nephritis), zaradi česar so mu v ledvica vbrizgali lastne matične celice.


Čez nekaj mesecev je ena izmed ledvic pričela krvaveti in bila kirurško odstranjena. Kirurgi so odkrili, da so se na mestu injektiranih matičnih celic razvile krvne žile in kostni mozeg. Čez čas se je pri pacientu razvila težka infekcija, odpovedala je še druga ledvica in pacient je umrl.

Dr. Duangpen Thirabanjasak iz univerze Chulalongkorn v Bangkoku je dejal, da lezije te oblike do sedaj ljudem niso bile nevarne.
V komentarju na objavljen članek sta dr. Andras Nagy in Susan Quaggin iz ameriške bolnišnice Mount Sinai in Univerze v Torontu opozorila, da so prezgodnje terapije z matičnimi celicami še premalo raziskane in se lahko rezultirajo z katastrofalnimi posledicami brez bilo kakšnih koristi za paciente.

Matične celice se lahko transformirajo oz. diferencirajo v bilo katero vrsto celic, zaradi česar se smatrajo za terapijo prihodnosti številnih neozdravljivih bolezni, ta primer pa kaže, da ta prihodnost za zdravljenje vseh bolezni še ni prišla.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

V Afriki vse več smrti otrok

13 junija, 2012 0