Tuesday, April 30, 2024

Dr. Valerie Shavell je s kolegi iz Medicinske fakultete v Michiganu in Detroitu sporočila, da se miomi pojavijo pri okoli 70% ženskah v reproduktivnem obdobju. Vpliv miomov na nosečnost še ni popolnoma raziskano, vendar obstajajo določeni trendi, ki povzročajo porod pred PDP.


Ekipa je preiskala podatke 95 žensk z enoplodno nosečnostjo in ultrazvočno diagnozo materničnih miomov. 42 žensk je imelo miome večje kot 5 cm.

Pri teh 42-tih ženskah je bila nosečnost v povprečju bistveno krajša od 42-tih tednov (36,5 tednov), kot pri ženskah z manjšimi miomi (38,4 tednov). Ženske v kontrolni skupini so v povprečju rodile v 38,6-temu tednu.

Transfuzija krvi je bila potrebna pri 12,2% ženskah z večjimi miomi, pri ženskah z manjšimi miomi transfuzija ni bila potrebna, v kontrolni skupini pa je transfuzijo potrebovala ena porodnica. Ocenjena izguba krvi je bila 645, 536 in 468 ml. Veliki miomi so bili neposredno povezani s krajšim materničnim vratom, predčasno rupturo plodovih ovojev in porodom pred PDP.

Raziskovalci so dejali, da je zaradi specifike pred nosečnostjo težko priporočiti miomektomijo, kljub vsemu pa so dejali, da bi bilo potrebno velike miome pred načrtovanjem nosečnosti vseeno odstraniti.

Naslednji prispevek

Vitamini in minerali potrebni za zdrav razvoj ploda

13 junija, 2012 0