Tuesday, April 30, 2024

V preteklih nekaj letih se je pojavila določena zaskrbljenost, še posebej pri ženskah, ki so morale večkrat skozi začetne terapije zdravljenja neplodnosti oz. stimuliranja ovulacije.


Zadnja raziskava objavljena v priznani medicinski reviji British Medical Journal je dokazala, da omenjene povezave ni. Raziskovalci danskega Društva za boj proti raku so preučili 54.362 žensk, ki so med leti 1963 in 1998 obiskovale klinike za zdravljenje neplodnosti.

Raziskovalci niso našli niti enega samega dokaza, da bi zdravila za stimuliranje ovulacije in zdravljenje neplodnosti; niti pri ženskah, ki so šle skozi deset ciklov; povečala verjetnost razvoja raka na jajčnikih.

Nekoliko povečano tveganje za eno izmed oblik raka na jajčnikih se je pojavilo pri ženskah, ki so jemale klomifen, vendar so raziskovalci prepričani, da gre zgolj za slučaj.

»Rezultati obsežne nacionalne raziskave, v kateri smo, zaradi težav s plodnostjo, predstavili največje število primerov raka na jajčnikih kažejo, da posebno močne povezave med zdravili za stimuliranje ovulacije in razvoja raka na jajčnikih ni,« so zaključili raziskovalci.

Liz Baker, ena izmed znanstvenic zaposlenih na britanskem Združenju za boj proti raku je izjavila, da je odkritje dobra novice za vse ženske, ki morajo skozi terapijo stimuliranja ovulacije.

Naslednji prispevek

Prirojene napake pri IVF postopku

13 junija, 2012 0