Tuesday, April 30, 2024

Nosečniški rinitis nastane kot posledica razdražene in vnete nosne sluznice. Simptomi so podobni alergijskemu rinitisu: zamašen nos, kihanje in smrkanje. Pojavi se lahko kadarkoli v nosečnosti, najpogosteje v prvem tromesečju, ter traja najmanj šest tednov. Simptomi rinitisa spontano izginejo.


Incidenca

Nosečniški rinitis je v nosečnosti ena izmed najpogostejših, če ne najpogostejša neprijetnost. Incidenco uvrščamo ob bok jutranji slabosti in bolečinam v križu. Dejstvo je, da se simptomi nosečniškega rinitisa v enem izmed obdobji nosečnosti pojavi pri 20 – 30% nosečnic.

Nosna sluznica

Nos in nosnice sta zelo pomemben del našega telesa. Ne samo, da skozi nosnice pljuča oskrbujemo s kisikom, ampak ima pomembno preventivno vlogo pred nevarnimi dražečimi in bacilonosnimi dejavniki. Nosnice prekriva posebna membrana, ki ji pravimo sluznica. Sluznica je pravzaprav filter, ki preprečuje penetracijo nevarnih zunanjih dejavnikov (cvetni prah, toksini, bakterije in virusi) v krvni obtok.

Ko se nosna sluznica vname izloča še več ponavadi rumeno-zelene sluzi, nosnice se zamašijo, oteženo je dihanje.

Simptomi

Teža simptomov nosečniškega rinitisa se razlikuje od nosečnice do nosečnice. Tipični simptomi:

  • Kašljanje
  • Kihanje
  • Vnetje nosne sluznice
  • Oteženo dihanje
  • Zamašen nos

Ob hujši obliki zgoraj omenjenih simptomov pa se lahko pojavi glavobol.

Vzrok

Čeprav se pojav nosečniškega rinitisa povezuje s hormonskimi spremembami v nosečnosti, pa raziskovalci menijo, da je vzrokov več. Med nosečnostjo posteljica proizvaja veliko količino estrogena, ki je znan promotor povečanega izločanja sluznic. Pod vplivom estrogenov naj bi se povečala nosna sluznica, ki otežuje dihanje. Podobni simptomi rinitisa se pojavijo tudi pri ženskah podvrženih hormonski nadomestni terapiji in pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tabletke.

Imam razlog za skrb?

Nosečniški rinitis ne vpliva na zdravje sončka, ki se razvija pod vašim srcem. Seveda pa je zelo neprijeten in vpliva na slabšo kakovost spanja in posledično povzroča dnevno utrujenost. Nosečniški rinitis pa lahko vpliva na razvoj kroničnega sinusitisa.

Zdravljenje

Že takoj povejmo, da je zdravljenje nosečniškega rinitisa zelo neučinkovito. Kljub temu pa obstaja nekaj zdravil, ki lajšajo simptome. Pred uporabo farmakoloških sredstev pa se posvetujte s svojim ginekologom.

 

  • Fiziološka raztopina: fiziološko raztopino razpršite v nosnici. S pomočjo blago razdražljive raztopine boste lažje odstranile gosto sluz. Z njo boste osvežili nosno sluznico, ki bo lažje in hitreje izločala neprijetno sluz. Fiziološko raztopino lahko kupite v vsaki lekarni, lahko pa jo enostavno ‘skuhate’ doma (v litru vode povrite 9g soli).
  • Antihistaminiki: zavirajo alergije, izločanje sluzi in razdraženost sluznic. V nosečnosti priporočamo uporabo Claritina (hujša oblika nosečniškega rinitisa), vendar se kljub vsemu posvetujte s svojim ginekologom.
  • Dekongestivi: so zdravila v obliki pršil, kapljic ali razpršil, ki zmanjšujejo oteklost tudi nosne sluznice, vendar se jim je potrebno, zaradi vpliva na zdravje ploda, v nosečnosti izogniti.

Zdravljenje iz domače zakladnice

Simptome nosečniškega rinitisa pa boste z nekaj enostavnimi navodili blažile v domači oskrbi:

 

  • Popijte dovolj tekočine, še posebej vode. Izogibajte se kofeinu, ki vodi v dehidracijo.
  • Relativna zračna vlaga v vašem stanovanju naj bo nekoliko višja. S tem enostavnim ukrepom boste preprečile izsušitev nosne sluznice.
  • Izogibajte se zunanjim dražečim dejavnikom: cigaretni dim, smrad, smog…
  • Med spanjem glavo podložite z dodatno blazino
  • Ne pozabite na telesno aktivnost.