Tuesday, April 30, 2024

Kitajska zbornica za raziskavo razvoja deluje pod okriljem vlade, zato nekateri demografi predlog razlagajo kot najavo skorajšnjih sprememb.


Nekateri pa opozarjajo, da bi bila celo postopna sprememba zakona nezadostna pri težavah, ki so nastale pod strogo, več desetletji trajajočo politiko enega otroka na družino.

Končna oceno pričakujemo v tednu ali dveh, Kitajska uradna agencija Xinhua, ki je imela vpogled v načrt zakona piše, da strokovnjaki za leto 2015 priporočajo dva otroka na družino.

»Kitajska je za omenjeno politično in socialno odločitev plačala visoko ceno,« piše v poročilu Xinhuae.

Še vedno pa ni jasno ali se bo kitajski politični vrh strinjal z omenjenimi spremembami.

Politika enega otroka je vključevala številne izjeme.

Na ruralnih področjih se je družinam, v primerih, ko se je prva rodila deklica, dopustilo še enega otroka.

V ‘poseben’ program so bile vključene tudi družine iz manjšin, več kot enega otroka pa se dopušča tudi v primeru, da sta oba starša edinca.

Politika enega otroka je bila kot preventivni ukrep sprejeta leta 1980.

Vlada trdi, da je politika preprečila rojstva več sto milijonov otrok in tako številnim družinam pomagala iz revščine. S tem pa se navadni državljani ne strinjajo.

Stroge omejitve so sprožile številne prisilne splave in sterilizacije, pa čeprav sta obe metodi na Kitajskem nezakoniti.

Pari, ki so prekršili zakon, so bili kaznovani z izgubo pravice do brezplačnega šolanja otrok, ter zaplembo premoženja in izgubo zaposlitve.

V današnjem času mnogi menijo, da je zakon zastarel, relikt iz obdobja socializma, ko je država prebivalcem dajala stanovanje, delo in hrano, je mimo.

Lansko leto je predsednik Hu dejal, da Kitajska ne bo odstopila od stroge politike družinskega načrtovanja, zato naj se spremembe ne pričakujejo pred letom 2015.

Demografi opozarjajo, da je politika enega otroka poslabšala krizo staranja prebivalstva, saj je omejila število mladih delovnih ljudi, ki morajo skrbeti za upokojence.

Prav tako pa je zamajala naravno ravnovesje deklic in dečkov.

Kitajska tradicija preferira sinove, zato ob testih, ki kažejo na ženski plod, prihaja do številnih arteficialnih splavov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Najboljše inovacije v medicini

2 novembra, 2012 0