Tuesday, April 30, 2024
18 februarja, 2013

Ženski možgani pogosto nosijo moško DNK

By 0 1206 Views

Znanstveniki še niso v popolnosti odkrili, zakaj se je moški DNK pri ženskah vrinil v možganske celice. Raziskave, ki so se ukvarjale z drugimi vrstami mikrohimerizma pa so fenomen povezale z avtoimunimi boleznimi in rakom.


Mikrohimerizem je stanje, pri katerem manjše število celic pripada drugi DNK, zaradi česar se razlikujejo od DNK gostitelja.

Do mikrohimerizma najpogosteje prihaja med nosečnostjo, med katero lahko prihaja do izmenjave celice matere in ploda. Ta oblika mikrohimerizma se imenuje fetomaternalni mikrohimerizem.

Predhodne genske raziskave so pokazale, da lahko nekatere celice ploda med nosečnostjo prehajajo v materin organizem. Te celice v materinem telesu ostanejo še dolgo po otrokovem rojstvu. Npr. fetalne celice so se nahajale v materinem tumorju, znanstveniki pa še niso odkrili, ali fetalne celice uničujejo ali vzpodbujajo rast tumorja.

Raziskava objavljena v reviji PLoS One, ki so jo izvedli na Fred Hutchinson Cancer Research Centru pa je prva raziskava, ki poroča o prisotnosti moškega mikrohimerizma v ženski možganih.

Odkritje kaže na verjetnost, da plodove celice pogosto prestopijo krvno možgansko pregrado. Mikrohimerizem v možganih je torej dokaj pogost pojav. Raziskava je prva, ki je potrdila verjetnost migracij plodovih celic v materine možganske celice.

Obdukcijo možganov 59-tih žensk (26 brez nevroloških motenj in 33 z Alzheimerjevo boleznijo), ki so umrle stare od 32 do 101 let, sta izvedla prof. dr. Williama Chana iz Oddelka za biokemijo na University of Alberta in dr. J. Lee Nelson iz Centra za klinične raziskave, ki je vodilna avtoriteta raziskav o mikrohimerizmu.

Moški mikrohimerizem sta znanstvenika opazila v številnih regijah ženskih možganov. Najstarejša nosilka moške DNK v možganih je bila stara 94 let, zato strokovnjaki menijo, da je verjetnost konstantna skozi vso človeško zgodovino.

Manj moške DNK pa je bilo prisotne pri možganih pacientk s Alzheimerjevo boleznijo. Nižjo vsebnost je bilo opaziti tudi v najbolj prizadetih regijah.

Zaradi majhnega števila pa še ni moč potegniti korelacije med celicami moškega izvora in Alzheimerjevo boleznijo. »Biološki pomen, ki ga skrivajo moške celice v možganih žensk, zahteva nadaljnje raziskave,« je dejal Chan.

Raziskave, ki jih izvajajo Fred Hutchinson Cancer Research Centru so pokazale, da moški mikrohimerizem pri ženskah lahko vzpodbudi nekatere avtoimune bolezni in nekatere oblike raka.

Celice s fetalnim poreklom so dobro upirajo tumorjem na dojki, v drugi regijah, kot npr. debelem črevesu, pa lahko povzročijo dodatno tveganje.

Predhodne raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki so rodile moškega potomca, nižjo verjetnost obolenja za revmatoidnim artritisom.

 

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

Dodatek za veliko družino v letu 2013

20 februarja, 2013 0