Tuesday, April 30, 2024

Vse vrste fižola vsebujejo zelo malo maščob in kalorij, so odličen vir beljakovin, vitamina B, folne kisline in vlaken, ki znižujejo holesterol. Fižol ne vsebuje glutena, zato je primeren za vsakogar. Nizkokaloričen obrok fižola obnavlja zaloge železa in magnezija, ter posledično povečuje energijo in antioksidativno zaščito organizma.


Poleg tega pa fižol deluje na duševno zdravje, vsebuje tiamin, ki sodeluje pri sintezi acetilkolina, nevrotransmiterja, katerega pomanjkanje vodi v pojav nekaterih duševnih bolezni kot sta demenca in Alzheimer.

Nekateri fižoli vsebujejo snovi, ki napihujejo, vendar poznamo nekaj trikov, kako urediti težave s prebavo. Stara dobra metoda je nekajurno namakanje fižola pred samim kuhanjem. Poleg namakanja pa pomaga še kombu alga, ki preprečuje nastajanje plinov. Napenjanje lahko lajšamo tudi z dodatkom lovorja, kima, timijana, majarona in ingverja.

Fižolova maska

Sestavine:

Skodelica belega fižola

Skodelica vode

Sok polovice limone

1 žlica olivnega ali sezamovega olja

Priprava:

Fižol skuhajte in odcedite, še toplega spasirajte. Dodajte limonin sok in olje, ter še toplega nanesite na obraz. Masko pustite 20 minut, najprej izperite s toplo, potem z mrzlo vodo. Omenjena maska čisti kožo, jo pomladi in odstranjuje pege. Lahko se uporablja dvakrat tedensko.

Fižolovi polpeti

Sestavine:

800 g kuhanega fižola

1 čebula

3 zrnce česna

2 blago pekoči papriki

250 g drobtin

4 žlice mlete kumine

2 žlici sladke paprike

Koriander

1 jajce

Sol, poper, žlica olja

Priprava:

Sesekljate in na žlički olja spražite čebulo. Čebuli dodajte česen, koriander, papriko, kumino in ostale začimbe. Pomešajte in odstranite s štedilnika. Fižol odcedite, dodajte pripravljeno spraženo čebulo, začimbe, jajce in drobtine.

Dobro premešajte in oblikujte polpete. Če želite hrustljave, polpete premažite z rumenjakom, ter ga povaljajte v drobtinah.

Polpete 3 minute popecite pri 220 stopinjah, ali pa jih popražite na olju. Servirate jih lahko kot sladico, predjed, hamburger ali prilogo po izbiri.

Kategorija:   Kuharica, Novice
Naslednji prispevek

Genetski dejavniki astme

8 julija, 2013 0