Tuesday, April 30, 2024

Svetovni dan prebivalcev zemlje se obeležuje 11. julija, dneva, ko je leta 1987 svetovna populacija presegla 5 milijard ljudi. Leta 1989 so na iniciativo Združenih narodov ta dan imenovali kot Svetovni dan Zemljanov.


»V koliko več časa in denarja posvetimo izobrazbi, zdravju in dobrobiti najstnic, bodo same zagotovo prispevale k izboljšanju pozitivnih sprememb v družbi, kar bo imelo dober učinek na nove generacije. Letošnji Svetovni dan Zemljanov je namenjen podpori najstnic in realizaciji njihovega potenciala za našo skupno prihodnost,« je v sporočilu za javnost dejal Ban Ki-Moon.

Vsako leto rodi 16 milijona še ne polnoletnih najstnic, 3,2 milijona pa jih je podvržena nevarnim splavom.

Velika večina, skoraj 90% najstnic v državah v razvoju, je poročenih. Veliko večino teh deklet rojstvo otroka preseneti in ni posledica načrtovanja nosečnosti. Pogosto so nosečnosti posledica diskriminacije, kršenja pravic, nezadovoljive izobrazbe ali prisile v spolne odnose.

Mladoletne nosečnosti so zdravstveno in vprašanje splošnih človekovih pravic, sporočajo Združeni narodi.

»Ob današnjem Svetovnem dnevu Zemljanov poskušamo dvigniti zavest o vprašanju mladoletne nosečnosti, v upanju, da bomo ustvarili svet v katerem bo vsaka nosečnost zaželena in dobrodošla, vsak porod varen, ter potencial vsake mladoletne osebe realiziran.«

Naslednji prispevek

Heroin v nosečnosti

15 julija, 2013 0