Tuesday, April 30, 2024

Test NIFTY je opravilo že skoraj 4.000.000 nosečk po vsem svetu in nobena ni občutila bolečin. Test NIFTY se namreč opravi z enostavnim odvzemom krvi iz pregiba na roki – povsem enako kot v običajnem laboratorijskem postopku.


 

Kako opravim test NIFTY?

Za test NIFTY se je najprej treba naročiti. V Sloveniji je test na voljo v več kot 40 ginekoloških ambulantah ali klinikah, ki jih najdete tukaj: https://niftytest.si/sl/kje-lahko-opravite-test.

Če vaše izbrane ginekološke ambulante ni med njimi, se lahko na NIFTY naročite kamorkoli, kjer je na voljo. Ob klicu vas bodo naročili na odvzem krvi, ki poteka med dopolnjenim 10. in 14. tednom nosečnosti (odvisno, v katerem tednu nosečnosti ste, in od vaših želja). Naročeni ste lahko že takoj naslednji dan.

Ob prihodu v ambulanto se boste najprej srečali z ginekologinjo, ki bo odgovorila na vsa vaša vprašanja in vam opisala postopek ter značilnosti testa NIFTY. Podpisali boste potrebno dokumentacijo in se odpravili v prostor za odvzem krvi.

 

Kako dolgo traja postopek?

Medicinska sestra vam bo iz pregiba na roki odvzela 10 ml krvi, v kateri je tudi DNK vašega otroka. Postopek traja le nekaj minut. Epruveto krvi bodo nato skrbno zapakirali v embalažo NIFTY, na kateri bo vaša identifikacijska številka, embalažo pa še isti dan odposlali v laboratorij v Zagreb, kjer bodo opravili analizo krvi.

 

Kdaj bom prejela rezultate?

NIFTY test je zelo hiter in neboleč, hitri pa so tudi rezultati: na voljo so že v 6–8 dneh. O njih vas bo najprej obvestila ginekologinja; poklicala vas bo po telefonu in vam povedala, ali tveganje za genetske bolezni pri vašem otroku obstaja ali ne. Najbrž vas bo povabila tudi v svojo ginekološko ambulanto, da vam podrobneje predstavi rezultate in vam preda vso dokumentacijo. Morda pa vam bo rezultate testa NIFTY poslala kar po pošti.

 

Da si boste lažje predstavljali, kako test NIFTY poteka, si lahko ogledate tudi videoposnetek.

 

Več informacij o testu NIFTY najdete na spletni strani: https://niftytest.si/sl, kjer se lahko naročite tudi na brezplačen posvet pri zdravniku!

Kategorija:   Nosečnost
Naslednji prispevek

Kaj pomeni krvavitev med nosečnostjo?

7 avgusta, 2019 0