Tuesday, April 30, 2024

Danski znanstveniki so preučili podatke več kot 4 milijone ljudi in potrdili, da so imeli tako moški kot ženske z manj invazivno, nemelanomsko obliko kožnega raka, skoraj trikrat nižje tveganje od prezgodnje smrti kot ljudi, ki te bolezni niso imeli.


Ljudje s kožnim rakom so imeli tudi nižje tveganje nastanka srčne kapi in preloma kolka, kažejo rezultati objavljeni v reviji International Journal of Epidemiology.

Avtorji raziskave iz univerzitetne bolnišnice v Köbenhavnu so dejali, da v razpravah o pozitivnih in negativnih učinkih izpostavljanja sončnim žarkom, ponavadi zmagajo tisti negativni. Kljub temu znanstveniki menijo, da dokazi niso tako nedvoumni.

V njihovi raziskavi je v 23 letih sodelovalo 4,4 milijona Dancev starejših od štirideset let. Od tega jih je za nemelanomsko obliko kožnega raka zbolelo 130.000, za melanomom 22.000, 330.000 jih je doživelo srčno kap, 130.000 prelom kolka, umrlo pa jih je 1,6 milijona.

Rezultati so pokazali, da imajo prebivalci z nemelanomsko obliko kožnega raka, v primerjavi z ljudmi brez kožnega raka, za 4% nižje tveganje srčne kapi. Prav tako imajo za 48% nižje tveganja smrti za bilo katerim drugim vzrokom. Prav tako je nižje tveganje preloma kolka pri ljudeh mlajših od 90 let.

Rezultati pri melanomu pa so seveda manj vzpodbudni.

»Raziskava kaže, da je diagnoza kožnega raka povezana z nižjim številom srčnih kapi, prelomov kolka pri ljudeh mlajših od 90 let, ter nižjim številom zgodnjih smrti povzročene iz bilo katerega vzroka,« dodajajo raziskovalci.

Razlog, zakaj je temu tako, še ni jasen. Znanstveniki verjamejo, da je posredi delovanje vitamina D.

Raziskava je pokazala, da lahko sončenje ob melanomu celo podaljša življenje, saj je ob sončenju tumor manj invaziven.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Dnevni spanec pomaga pri učenju

25 septembra, 2013 0