Tuesday, April 30, 2024
8 septembra, 2020 SPONZORIRANA OBJAVA

Pričakuješ dojenčka? Naj bo tvoja nosečnost brezskrbna in mirna

By 0 909 Views

Novica o nosečnosti je najbrž eno izmed najlepših in hkrati najbolj razburljivih spoznanj v življenju vsake ženske. Preberi, kaj vse lahko narediš, da ti bo do rojstva ostalo le še prijetno pričakovanje, brez skrbi in stresa!


Nosečnost: sreča in odgovornost z roko v roki

Ko je trebušček videti še povsem enako kot prej, se vsaki nosečnici že začnejo postavljati takšna in drugačna vprašanja.  Ali bom dovolj dobra mama? Kako bo otroku ime, kakšne barve oči bo imel? Kako ga bom vzgojila?

Prvi ginekološki pregled je za vsako nosečko prav poseben trenutek, saj ugotovi, ali gre za enoplodno ali večplodno nosečnost, dobi prve napotke in izve okviren datum poroda. Vsaka pa bi rada vedela več o otrokovem zdravju in tako preživela čim bolj brezskrbno nosečnost.

V prvem trimesečju se odloči za predrojstveni test

V zgodnji nosečnosti ti je  na voljo nekaj testov in pregledov, ki ti razkrijejo dragocene informacije o zdravju otroka, ki ga pričakuješ.

S pomočjo nuhalne svetline bo lahko tvoj ginekolog s 60–70-odstotno natančnostjo ocenil, če se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih bolezni. Na voljo ti je tudi ultrazvok in krvni test.

Ker pa hoče vsaka mamica čimbolj zanesljive informacije, se jih velika večina odloči za neinvazivni predrojstveni test NIFTY. Ima namreč več kot 99-odstotno stopnjo zaznave najpogostejših trisomij,  opraviš pa ga lahko že od 10. tedna nosečnosti. V primerjavi z merjenjem nuhalne svetline, ki testira le najpogostejše trisomije, NIFTY testira več kot 60 genetskih nepravilnosti.

Visoko zanesljivost zagotavlja  uporaba najnovejše tehnologije genetskega sekvenciranja. Do zdaj je test opravilo že več kot 5 milijonov nosečnic po vsem svetu, saj postopek traja le nekaj minut, je izjemno enostaven in hkrati varen. Na rezultate testa čakaš le šest do deset dni, kar je glede na ostale predrojstvene teste izjemno hitro.

Pravočasno poskrbi za vso dokumentacijo

Večino dokumentacije (starševski in otroški dodatek, porodniško nadomestilo in očetovski dopust) lahko v današnjem digitalnem svetu uredimo kar prek spleta. Pozanimaj se, kaj lahko urediš ali si pripraviš še pred porodom, da boš imela čim manj skrbi.

Da bo tudi moški del mlade družinice lahko užival prve trenutke z novorojenčkom, ugotovita, koliko dopusta mu pripada ob rojstvu otroka. V Sloveniji je to 30 dni, ki jih lahko izkoristi naenkrat ali pa jih razdeli na dvakrat po 15 dni.

Pripravi svoje misli

Že naše babice so govorile: »Umirjena nosečnost pomeni umirjenega otroka.« Razmišljaj o nosečnosti in spremembah, ki jih povzroči v tvojem telesu. Beri kvalitetne knjige, pogovarjaj se z drugimi nosečkami in mamicami, ostani telesno aktivna. Z ginekologom se posvetuj glede poroda, povprašaj za opcije, vprašaj vse, kar te skrbi in ti leži na duši.

Pripravi svoj dom

Naredi temeljito čistilno akcijo. Ko ga boš pripeljala domov, bo tvoj dojenček zahteval večino tvoje pozornosti. Veliko bolj sproščena boš, če ti že takoj ne bo treba umivati oken, brisati tal, menjati posteljnine in podobno.

Da si boš prihranila čas in skrbi, kaj pripraviti za kosilo, si nekaj hrane pripravi vnaprej. Enolončnice, juhe, testenine in veliko drugih jedi lahko pripraviš v večjih količinah in nato zamrzneš za kasnejšo uporabo.

Uživaj v grajenju gnezdeca za svojega malčka, od prvih oblačil do lova na voziček, previjalno mizo in drugih potrebščin. Ne pozabi pa, da tvoj otrok ne potrebuje najdražjih in najboljših materialnih stvari, ampak predvsem tvojo nežnost, pozornost in potrpežljivost.

Pripravi bratce, sestrice in domače ljubljenčke

Pričakuješ že drugega otroka? Najbrž se sprašuješ, kako naj svojemu prvorojencu predstaviš novega člana družine, ju navadiš na medsebojno bližino in med njima vzpostaviš brezpogojno zavezništvo.

Ključ do uspeha je v komunikaciji. Razloži mu, da sam zaradi bratca ali sestrice ne bo deležen nič manj  ljubezni in pozornosti. Daj mu vedeti, kako pomembno vlogo ima – vključi ga v domače priprave na dojenčka, izbiro imena, delajta načrte za prihodnost. Naj pripravi igrače, s katerimi se bosta skupaj igrala, in stvari, ki jih bo lahko bratca ali sestrico naučil.

Veliko mamic skrbi, kako se bo na dojenčka odzval njihov hišni ljubljenček. Že pred prihodom dojenčka ga navajajte na otroške zvoke in nerodne dotike. Poskrbite tudi, da se hišni ljubljenček ne bo počutil zapostavljenega in se s prihodom dojenčka njegova rutina sprehodov, prehranjevanja in ljubečega odnosa ne bo drastično spremenila. Dovolite mu, da spozna in vzljubi otroka na svoj način. Kužku dovolite, da otroka povoha. Tudi, če ga kdaj z navdušenjem poliže, ne bo nič narobe!

Začnite uživati v vsakem dnevu posebej in v obdobju, ki je pred vami, saj je vsak trenutek edinstven!

Kategorija:   Nosečnost