Tuesday, April 30, 2024

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.


Če se vam zgodi, da otipate zatrdlino, ne odlašajte, ampak svoje odkritje zaupajte zdravniku. Samo natančna in specialistična preiskava bo pokazala, kaj se dogaja v vaši dojki. Prav možno je, da ni nič resnega, obstaja pa možnost, da se je v dojki naredil tumor, ki potrebuje zdravljenje.

In kako poteka pravilno samopregledovanje dojk?

  1. korak: Stopite pred ogledalo. Oglejte si, ali je na vaših dojkah morebiti vidna kakšna sprememba: rdečina, oteklina, ugreznjena koža ali bradavica, izcedek iz dojke.
  2. korak: Dvignite desno roko on položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisni skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko premikajte proti bradavici.
  3. korak: Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko.
  4. korak: Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti.
  5. korak: Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Ugrabljena najstnika spet doma

13 junija, 2012 0