Tuesday, April 30, 2024

Nekateri spolno aktivni mladostniki so do kondomov nezaupljivi, medtem ko drugim pomenijo spolno izkušenost, kar je ugodno za fante ne pa tudi za dekleta.
Z analizo 250 raziskav o spolnem vedenju mladostnikov so raziskovalci z London School of Hygiene and Tropical Medicine našli številne podobnosti med dejavniki, ki vplivajo na spolno vedenje mladostnikov v različnih državah.
Dr. Cicely Marston in dr.Eleanor King v raziskavi, objavljeni v reviji Lancet, trdita, da sta uspeli najti ključne podatke, ki naj bi pomagali razumeti spolno vedenje mladostnikov.
Ugotovili so, da je v primerjavi z moškimi, ženska spolna svoboda splošno omejena. Kazni za prekoračitev meja segajo od verbalne kritike do uboja zaradi časti, ker naj bi ženske s tem osramotile svojo družino.
Raziskave, ki so potekale med letoma 1990 in 2004, kažejo, da mladostniki tveganje za možno okužbo preko partnerja ocenjujejo glede na uporabo kondomov, videz in globino osebnega poznanstva.
Tako v Veliki Britaniji in Avstraliji kot tudi v Mehiki pa vse do Južne Amerike se od moških pričakuje, da bodo spolno aktivni, od žensk pa, da bodo krepostne.
Raziskovalci trdijo, da je raziskava povsem jasno razkrila pomanjkljivosti dosedanjih neuspešnih programov za boj proti aidsu. Omenjeni programi so se namreč usmerili predvsem na informacije in kondome, povsem pa so zanemarili družbene in kulturne dejavnike.


Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Razvijte zdrave prehranjevalne navade

13 junija, 2012 0