Tuesday, April 30, 2024

V študiji o ekonomskem in družbenem vplivu demence so ugotovili, da se demenca pojavi pri eni osebi od 88 funtov, kar na bolnika stane približno 25.472 letno.


Približno 36 odstotkov celotnega zneska se nanaša na skrb za bolnike, za katere skrbijo prijatelji in družine – kar okrog 690 milijonov funtov izgube se pojavi pri zaslužku tistih, ki so zaradi oskrbovanja bolnika nehali delati ali delajo s skrajšanim delovnim časom. Poleg tega prihaja tudi do velikih izgub v državni blagajni: vlada je tako prikrajšana za 123 milijonov funtov davkov. Preostali stroški se nanašajo na ceno oskrbe, ki jo nudijo socialne službe in druge ustanove.

Predvidevajo, da se bo število bolnikov z demenco do leta 2050 povečalo na 1,7 milijona, kar kliče po nujnih ukrepih vlade. Direktor Alzheimerjevega sklada Neil Hunt je povedal: "Kot narodu se nam ne uspeva spopadati z velikim zdravstvenim in socialnim problemom, ki že zdaj državo stane veliko denarja."

Demenca, med simptomi so izguba spomina in težave pri govoru, se pojavlja predvsem pri starejših ljudeh. Kakših pet odstotkov ljudi, starih nad 65 let, trpi za demenco, pri tistih nad 80 let starosti pa je delež že 20-odstoten.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Načrtovani carski rezi so tvegani

13 junija, 2012 0