Tuesday, May 28, 2024
13 junija, 2012

A (H1N1) – prašičja gripa: Zakaj, kdaj, kako

By 0 1271 Views

Prašičja gripa je ime za respiratorno infekcijo, ki jo povzroča virus influenza A tip N1H1. Za njo obstajajo različna imena: influenca A prašičjega porekla, prašičja influenca A (H1N1), influenca A/California/H1N1, severno-ameriška gripa, in influenca A(H1N1). H1N1 je tip, ki predstavlja genetsko kombinacijo virusa ptičje, človeške in prašičje gripe.  


Novi virus so v mesecu aprilu odkrili v Ameriki. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v juniju 2009 razglasila 6. stopnjo pandemije svinjske gripe, kar vključuje njeno širjenje po različnih kontinentih in državah na svetu. Zanimivo je, zakaj so prašičjo gripo poimenovali po prašičih. Tudi prašiče napadajo virusi gripe, ki se občasno prenesejo na človeka. Omenjen virus pa je koktajl človeškega, prašičjega in ptičjega virusa gripe – ime pa zaradi okrajšave kaže samo na prašiče. Z razliko od tipične prašičje gripe, se ta oblika virusa prenaša tudi s človeka na človeka.  
 
 

Kako se prašičja gripa prenaša?

Znanstveniki še vedno ne vedo natančno, ali se virus prenaša po daljšem, ali krajšem stiku z okuženo osebo. Splošno mnenje pravi, da se virusi gripe prenašajo s kašljem, kihanjem in dotikanjem ust, ter nosu z neumitimi rokami. Virusi gripe lahko prav tako kot izkašljana, ali izkihana slina, na površini preživijo nekaj ur. Dokazov o tem, da se virus prenaša z  uživanjem svinjskega mesa, ni. Z virusom H1N1 okuženi ljudje lahko okužijo ljudi znotraj sedmih dni, čeprav se pri njih še niso razvili simptomi bolezni.  
 
 

Simptomi

Simptomi prašičje gripe so zelo podobni simptomom običajne gripe in vključujejo vročino, kašelj, glavobol, bolečine po telesu, splošno slabo počutje, bolečino v grlu, občutek hladnosti, utrujenost, drisko in slabost. Kot v primeri sezonske gripe, prašičja gripa poslabšuje splošno zdravstveno stanje organizma, lahko izzove poslabšanje kroničnih bolezni kot je astma, bolezni srca, diabetesa, povzroči pa lahko nastanek pljučnice in celo smrti.
 

Zanki, ki zahtevajo nujno medicinsko pomoč:

 • Prenehanje dihanja – apnea
 • Pospešeno dihanje
 • Oteženo dihanje
 • Cianoza (modrikasta barva kože in ustnic)
 • Izguba zavesti
 • Izrazit nemir (iritabilnost, razdraženost)

 

Kdaj obiskati zdravnika?

V kolikor imate visoko temperaturo, občutite bolečine po telesu, šibkost in izčrpanost, živite v predelu kjer so identificirali obolele s prašičjo gripo, ali ste pripotovali iz področja katera je prizadel virus H1N1, vas prosimo, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika. Zdravnik vam bo nudil strokovno medicinsko pomoč in odredil, ali so potrebna dodatna testiranja.  

V kolikor ste z virusom H1N1 okuženi, ostani doma in če je le mogoče, se zaradi preprečevanja širjenja okužbe izogibajte kontaktu z drugimi osebami.  
 
 

Preventiva

Učinkovitega cepiva proti virusi H1N1 še ni. Najbližje temu odkritju so zaenkrat kitajski znanstveniki, ki so ravno v tem trenutku pričeli s kliničnimi raziskavami na ljudeh.  
 

Za zaščito svojega zdravja poskušajte upoštevati naslednje nasvete:

 

 • V primeru kašljanja in kihanja z robčkom prekrijte nos in usta. Po uporabi robček vrzite v smeti.
 • Redno si umivajte roke z milom in vodo, še posebno po kihanju in kašljanju. Lahko se uporabljajo tudi dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola.
 • Izogibajte se dotikanju nosa, oči in ust.
 • Izogibajte se kontakta z bolnimi ljudmi.
 • Ojačajte lastni imunski sistem in mu privoščite dovolj spanca.
 • Obvladajte stres
 • Pijte veliko tekočine
 • Jejte zdravo hrano, hrano bogato z vitamini, minerali in ostalimi hranljivimi snovmi.
 • Izogibajte se potovanjem in gneči.


 

Zdravljenje prašičje gripa

Obstaja več zdravil s protivirusnim delovanjem. Antivirusna zdravila na virus gripe delujejo tako, da preprečujejo njegovo rast (replikacijo), ki se odvija v celicah, kot tudi širjenje na druge zdrave celice.

Zdravljenje s temi zdravili je učinkovito zgolj, če se zdravljenje prične znotraj 48 ur od pojave prvih simptomov (telesna temperatura višja od 38,5°C, glavobol, bolečine v mišicah, bolečine v grlu) in nadaljuje pet dni. Znižuje se intenzivnost simptomov, trajanje bolezni pa je znatno krajše in manj zapleteno. Za zdravljenje prašičje gripe se uporablja zdravilo oseltamivir (znan po zaščitenem imenu Tamiflu). Zdravilo lahko konzumirajo otroci nad letom dni starosti. Povsem normalno je, da mora za preventivni namen zdravilo priporočiti zdravnik. Za zniževanje temperature se lahko uporabljajo paracetamol (acetaminofen), ter nesteroidni antirevmatiki (ibuprofen). Antibiotiki v boju proti gripi niso učinkoviti, ssaj gre za virusno bolezen. Samo v primeru bakterijske komplikacije bo zdravnik predpisal antibiotik.  

Poskrbite, da bo vaše telo prejelo dovolj tekočine, saj kašelj, bruhanje, pomanjkanje apetita izčrpavajo bolnika in lahko privedejo do dehidracije in šoka organizma. Običajni nasvet, da popijte dovolj tekočine (običajno čaja) ni fraza, ampak nuja.

Reference:

   1. www.who.com
   2. www.cdc.gov
   3. www.mayoclinic.com
   4. www.shineyahoo.com
   5. www.ivillage.com

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

Salmonela

13 junija, 2012 0