Monday, June 17, 2024

Acetaminofen je v ZDA najbolj priljubljeno zdravilo za katerega ne potrebuješ recepta. Zdravilo so raziskovali glede na tveganje spontanega splava in prezgodnjega poroda, vendar povezave niso potrdili.


Proizvajalec zdravila za področje ZDA, Johnson & Johnson, vsake toliko časa, zaradi šibkega terapevtskega indeksa, pade pod lupo javnosti, kar pomeni, da še naprej obstaja interes povezan z njegovim delovanjem.

»Rezultati so pokazali, da paracetamol morda le ni tako varno zdravilo v nosečnosti, kot smo mislili,« je dejala dr. Ragnhild Eek Brandlistuen, ki je na fakulteti v Oslu vodila raziskavo.

V raziskavo so vključili 48.000 norveških otrok, katerih matere so odgovarjale na vprašanja o jemanju acetaminofena med 17. in 30. tednom nosečnosti, ter ponovno po šestemu mesecu po porodu. Prav tako so odgovarjale na vprašalnik o veščinah in razvoju otroka po tretjem letu življenja. V nosečnosti je najmanj 28 dni, acetaminofen jemalo skoraj 4% žensk.

Otroci teh mater so imeli slabše razvite motorične sposobnosti, kasneje so shodili, razvili so slabše govorne veščine, ter imeli več težav z disciplino.

Tveganje za nosečnice in njihove otroke je težko definirati, saj so testiranja na ljudeh etično sporna, lahko pa v resničnem življenju okrepimo nadzor nad pacientkami za katere skrbimo.

V raziskavo, objavljeno v The International Journal of Epidemiology, so bile vključene ženske, ki so v nosečnosti namesto paracetamola jemale ibuprofen, vendar niso zabeležili nobenih težav povezanih z ibuprofenom.

»Dolgotrajno jemanje acetaminofena, težave z obnašanjem otrok od tretjega leta, poveča kar za 70%,« je dejala dr.Brandlistuenova. Nosečnice so ga v različnih obdobjih nosečnosti, večkrat jemale 5-7 dni.

»65% nosečnic se v enem obdobju odloči za jemanje acetaminofena,« je dejala dr. Ann Z. Bauer iz Massachusettsa, ki sicer v raziskavi ni sodelovala, vendar se ukvarja z vprašanji vpliva acetaminofena in tveganjem za razvoj avtizma.

»Nekatere ženske acetaminofen zaužijejo že ob blagem glavobolu,« pravi dr. Martha Herbert, znanstvenica zaposlena v Splošni bolnišnici v Massachusetts v Bostonu, ki se prav tako ukvarja z avtizmom. Sama priporoča previdnost pri jemanju acetaminofena, v res hujših primerih pa se naj raje uporabi ibuprofen.

Odgovor za javnost korporacije Johnson & Johnson se glasi: »Acetaminofen je popolnoma varno zdravilo, omenjena raziskava pa ni niti prospektivna, niti randomizirno kontrolirana, ter ni pokazala neposredne povezave med acetaminofenom ter škodljivimi posledicami za zdravje in razvoj otroka.«

Uporabnicam brezreceptnih zdravil se med nosečnostjo in dojenjem priporoča, da upoštevajo navodila v deklaraciji, pred jemanjem zdravila pa se je potrebno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Ali bo sum potrjen ali ovržen, pa bodo pokazale nadaljnje raziskave.

Naslednji prispevek

Strah pred porodom vodi v depresijo

8 januarja, 2014 0