Saturday, June 15, 2024

Sestavine v kozmetiki, ki se jim je varneje izogniti:

Parabeni


Parabeni se v različnih kozmetičnih izdelkih uporabljajo kot konzervans. V človeškem telesu imitirajo ženske spolne hormone estrogene, ter tako pri moških in ženskih uporabnicah povzročajo neravnovesje endokrinega sistema. Daljša izpostavljenost parabenom lahko izzove raka na dojkah in maternici pri ženskah, ter neplodnost pri moških.

Parfumi (fragrance)

Skoraj vse kupce kozmetike zanima vonj posameznega izdelka. Nekatere dišave lahko sprožijo alergije in astmo. Posamezni raziskovalci so parfume povezali celo z nevrotoksičnostjo.

Alkohol (izopropil, SD – 40)

Zelo suho dražilno topilo, ki jemlje naravno vlažnost koži, jo dehidrira s čimer moti naravno imunost, ter jo tako povzroči bolj dojemljivo za okužbe. Omenjen alkohol je narejen iz propilena, naftnega derivata prisotnega v številnih izdelkih za nego kože in las, dišavah, antibakterijskih milih in sredstvih proti zamrzovanju. Lahko deluje tudi kot prevodnik prodiranja drugih škodljivih kemikalij v kožo. Spodbuja pojav starostnih peg in prezgodnjega staranja kože. V kozmetičnem priročniku piše, da lahko povzroča glavobol, rdečico, omotico, depresijo, slabost in bruhanje.

DEA (dietanolamin), MEA (monoetanolamin), TEA (trietanolamin)

Ovirajo delovanje endokrinega sistema, posledično lahko izzovejo razvoj nitrat-nitorzamin podprtega karcinoma. V Evropskih izdelkih so te snovi že prepovedane!

Mineralna olja

Mineralna olja nastanejo kot stranski produkt rafinacije surove nafte. Na kožo delujejo kot plastični ovoj, zamašijo pore, ter preprečujejo potenje. Obstrukcija potenja preprečuje detoksikacijo, spodbuja nastanek aken in drugih motenj. Upočasnjujejo delovanje kože in razvoj celic. Uporablja se v številnih izdelkih, tudi izdelkih namenjenih izključno otrokom.

Kemikalije v kremah za sončenje

Te kemikalije namesto kože vsrkajo škodljive ultravijolične žarke. Prav tako motijo delovanje endokrinega sistema, ter se zelo hitro absorbirajo. Lahko povzročijo poškodbe celic, ter celo razvoj raka. Splošna imena so: benzophenone, avobenzon, homosalte in ethoxycinmate.

Toluen

Je znan inhibitor imunskega in endokrinega sistema. Nevaren je tudi zdravemu razvoju ploda. Uporablja se v laku za nohte in izdelkih za utrjevanje lasišča. Pogosto ga najdemo kot aktivno sestavino v dišavah.

Propilen glikol

Je organska snov (spada v področje organske kemije, nima veze z organskim certifikatom). Draži kožo in hitro prodre v telo. Lahko izzove koprivnico in dermatitis. Najdemo ga v vlažilcih, kremah za sončenje, makeup izdelkih, utrjevalcih, šamponih in razpršilcih za lase.

Natrijev lavrilsulfat (SLS) in natrijev lavretsulfat (SLES)

Uporabljata se v avtopralnicah in avtomehaničnih delavnicah za razmaščevanje maščob. Omenjena aditiva za penjenje vsebuje kar 90% izdelkov za osebno higieno. Testi na živalih so pokazali, da izpostavljenost SLS povzroča poškodbe oči, depresijo, oteženo dihanje, drisko in draženje kože. Obstaja verjetnost, da izpostavljenost SLS, zaradi topnosti nekaterih proteinov, onemogoči pravilen razvoj oči. SLS lahko povzroči tudi vnetja. 

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Pralni vložki

5 decembra, 2014 0