Friday, April 12, 2024

»Večina mladih mamic preživi, umre pa tudi vse manj otrok, kar je zagotovo razlog za slavje,« je dejala Rachel Maranto, direktorica kabulske celice organizacije Save the Children.


Po njihovem indeksu sta zadnje in predzadnje mesto zamenjala Afganistan in Niger. Pretekli dve leti je zadnje mesto držal Afganistan.

Za napredek je delno odgovorno šolano medicinsko osebje, ki vse pogosteje prisostvuje na porodu. Od leta 2003 do 2008 se je ta številka iz 14% povzpela na 24%.

Število deklic v šolah se je iz številke nič v letu 2001, povzpel na današnjih 2,5 milijona.

Afganistanke imajo po menjavi talibanskega režima ponovno možnost do izobrazbe in volilno pravico. Njihov boj pa kljub temu še vedno traja, saj ponovno ustvarjene pravice temeljijo na krhkih temeljih.

Rick Manning, zdravnik in direktor kabulske bolnišnice Cure International pravi, da so indici ohrabrujoči vendar kompleksni, saj denarna pomoč brez pravih ljudi ne daje želenih rezultatov.

V času talibanske vlade ženske niso smele v bolnišnico, brez moškega sorodnika ali moža pa niso smele zapustiti doma. Zaradi pomanjkanja gibanja se je slabšalo njihovo zdravstveno stanje, mortaliteta otrok pa je naraščala.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Marihuana blaži simptome multiple skleroze

13 junija, 2012 0