Friday, December 1, 2023

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u, ki ga po vsem svetu obeležujemo 1. decembra, strokovnjaki opozarjajo, da kljub upadu obolelih in vedno bolj uspešnim zdravilom vsak dan še vedno umre 6000 ljudi.


Po raziskavah Unicefa je bilo lansko leto po vsemu svetu z virusom HIV okuženih okoli 40 milijonov ljudi. Zgovorni pa so podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in UNAIDS, da se je število Evropejcev z virusom HIV v zadnjih šestih letih podvojilo na 760.000 ljudi. Več kot polovica okuženih se okužbe sploh ne zaveda.

Aktivisti v boju proti AIDS-u opozarjajo predvsem na problem bolezni v Afriki, grožnjo, ki jo AIDS predstavlja za azijsko celino in nekdanje republike Sovjetske zveze, pa tudi na tveganje, ki so mu zaradi svojega dela in načina življenja izpostavljeni prostitutke, uživalci trdih drog in homoseksualci.


Pri nas od leta 1986 skupno 320 primerov okužb

V Sloveniji je z virusom HIV okuženih nekaj več kot 370 ljudi. Letos so na novo odkrili 30 okuženih, med njimi je ena ženska, od moških pa jih je 23 istospolno usmerjenih. Leta 2006 je bilo na Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) na osnovi zakonsko obvezne prijave prijavljenih 33 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, 30 med moškimi in tri med ženskami.

V Sloveniji je bilo v obdobju med letoma 1986 in 2006 prepoznanih skupno 320 primerov okužb z virusom HIV, med katerimi je za AIDS-om zbolelo 130 oseb, od tega jih je 76 umrlo. Lani in leta 1988 v Sloveniji nismo zabeležili nobene smrti zaradi AIDS-a.

Posledice pandemije AIDS-a na otroke

V Sloveniji in po svetu bodo ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u potekale številne akcije. Pri Unicef Slovenija želijo ob svetovnemu dnevu boja proti aidsu opozoriti predvsem na posledice, ki jih ima pandemija aidsa na otroke. Namen kampanje Združeni za otroke – združeni proti aidsu je omejiti širjenje okužb z aidsom med otroki in izboljšati skrb za otroke, ki so izpostavljeni tveganjem okužbe. Po podatkih Unicefa je bilo v lanskem letu po svetu z virusom HIV okuženih okoli 2,3 milijona otrok mlajših od 15 let.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Brokoli uničuje negativne posledice diabetesa

13 junija, 2012 0