Thursday, June 20, 2024

Zakaj so akne v glavnem težava najstnikov?

V času pubertete so lojnice bolj dejavne in izločajo več loja. Tako se loj skupaj s kožnimi celicami in bakterijami kopiči v kožnih porah. Nastane komedon, ki loju prepreči iztekanje iz kožne pore. Če je ta zapora le delna, nastane ogrc, če je pa popolna, pa nastane kožno proso. V zamašenih porah se razmnožujejo bakterije, ki razgrajujejo nekatere maščobe v loju, kar še dodatno draži kožo. Razdraženi ogrci in kožno proso povzročijo nastanek mozoljev. Če okužba in draženje v mozolju napredujeta, se lahko razvije ognojek.


Se akne pojavljajo samo pri najstnikih?

Ne, čeprav so res pretežno najstniška težava. Pojavijo se lahko tako v zgodnjem otroštvu kot pri odraslih.

Kaj vse lahko vpliva na nastanek aken?

V zimskem času se akne pogosto poslabšajo, medtem ko se poleti izboljšajo, verjetno zaradi dobrodejnih učinkov sonca. Vendar s sončenjem ne pretiravajte. Nekateri ljudje so prepričani, da se jim ob uživanju določene vrste hrane akne poslabšajo, čeprav raziskave tega vpliva niso dokončno potrdile. Kljub temu, če ugotovite, da se vam akne po določeni vrsti hrane nenadoma poslabšajo, se ji za nekaj časa odrecite in opazujte, ali pri vas res obstaja prehranski vpliv na akne. Pri mladih ženskah se akne pojavljajo hkrati z menstruacijo, med nosečnostjo pa lahko akne izginejo ali pa se močno poslabšajo. Na akne neugodno vplivajo tudi nekateri kozmetični izdelki. Marsikatero žensko zamika, da bi akne prekrila z ličili. Vendar ta le redko skrijejo spremembe, hkrati pa zamašijo kožne pore, kar lahko akne poslabša.

Ali samo umivanje pomaga?

Pogosto umivanje prizadetih predelov bolj malo vpliva na akne. S tem lahko dosežemo le, da na koži nimamo odvečne maščobe. Čista koža v nekaterih pogledih zagotovo koristi, vendar moramo paziti, da s čiščenjem ne pretiravamo. Namreč, naša koža potrebuje določeno količino loja, ki preprečuje njeno izsušitev.

Ali stiskanje pomaga odpraviti akne?

Čeprav se je stiskanju težko upreti, aken ne smemo stiskati. Močno stiskanje kožo poškoduje, pogosto razširi okužbo in vnetje ter upočasni zdravljenje. Stiskanje aken lahko povzroči trajno brazgotinjenje. Če se pa kljub vsemu ne morete upreti skušnjavi, je tu nekaj napotkov:

  • na aknasto kožo za 5 do 10 minut položite topel obkladek; ta bo zmehčal komedon in ga boste lažje odstranili,
  • aken nikoli ne stiskajte s prsti ali z nohti, ampak uporabite čiste vatirane palčke,
  • po stiskanju vedno kožo razkužite.

 

Ali oblačila vplivajo na akne?

Da. Če imate akne po telesu, se je potrebno izogibati oprijetim in dražečim tkaninam (volna, sintetika). Nositi je potrebno ohlapna in mehka oblačila, ki pa morajo biti zelo čista. To še posebej velja za spodnje perilo in za oblačila, ki so v neposrednem stiku s prizadeto kožo.

Ali akne hitro izginejo?

Zdravljenje aken lahko traja zelo dolgo. Običajno zdravljenje zahteva nekaj mesecev potrpežljivosti. Poleg tega se je potrebno zavedati, da bo čez čas mogoče potrebno ponovno zdravljenje. Zato bodite potrpežljivi, redno uporabljajte zdravila, ki vam jih je prepisal zdravnik in upoštevajte njegova navodila.

Kako si lahko pomagate sami?

Mariborski galenski laboratorij izdeluje naslednje izdelke, ki vam lahko pomagajo pri negi nečiste, mastne in aknaste kože:

Hidratantna krema Grenifit vsebuje ekstrakt grenivkinih pečk, ki je zaradi protimikrobnih lastnosti primeren za nego nečiste kože. Vitamina A in E varujeta kožo pred nastankom gub in izboljšata njeno elastičnost. Jojobino olje kožo mehča, pomirja od sonca ali vetra razdraženo kožo, vlaži in hrani suho kožo in ugodno vpliva na zdravljenje aken.

Zeliščni tonik za obraz vsebuje zeliščni izvleček kamilice, poprove mete, sivke, melise, rožmarina in timijana in deluje protivnetno in tako kožo ohranjajo svežo in mladostno. Kafra pospešuje prekrvavitev, mentol deluje antipruriginozno, salicilna kislina v tako majhno koncentraciji deluje keratoplastično. Zeliščni tonik je antiseptični tonik za nego kože, ki je učinkovit globoko v porah. Raztopi odvečno maščobo in popolnoma odstrani umazanijo. Zeliščni tonik ima tako hladilne in osvežilne lastnosti.

Vir: Mariborske lekarne

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Menopavza

13 junija, 2012 0