Tuesday, May 28, 2024

Raziskovalci z univerze v Maastrichtu pravijo, da je povečano tveganje še posebno izraženo pri kadilcih.


Akrilamid se je pod »povečevalnim steklom« prvič znašel že leta 1994, ko je bil kategoriziran kot najverjetnejša rakotvorna snov.
Do sedaj je veljalo, da smo bili akrilamidu najbolj izpostavljeni skozi cigaretni dim in kozmetiko, vendar so leta 2002 švedski znanstveniki odkrili njegovo prisotnost v hrani bogati z ogljikohidrati, pripravljeni na visoki temperaturi.

Predhodne raziskave vpliva akrilamida za tveganje razvoja raka niso pripeljale do gotovih rezultatov, nova, trinajst letna raziskava, v kateri je sodelovalo 120.000 kandidatov starih med 55 in 69 let, pa je postregla z dovolj jasnimi rezultati.

Raziskava je pokazala, da so osebe, ki dnevno zaužijejo 40 mikrogramov akrilamida (količina se skriva v približno 150g pomfrija), celo do 59% bolj izpostavljene rakavemu obolenju, kot osebe, ki so uživale najnižjo količino te karcogene snovi. Vsakih 10 mikrogramov akrilamida več, je povečalo tveganje ledvičnega raka za nadaljnjih 10%.

Večina sodelujočih kandidatov je kot glavni izvor vnosa akrilamida izpostavila kavo.
Raziskovalci verjamejo, da razlaga dobljenih rezultatov leži v sposobnosti presnove akrilamida v organizmu, ki povzroča poškodbo DNK.

Strokovnjaki priporočajo izogibanje živilom, ki vsebujejo akrilamid, ter pripravo krompirja, toasta in biskvitov na temperaturi nižji od 175ºC.

Kategorija:   Novice, zdravje