Monday, July 15, 2024

Študija, ki so jo izvedli raziskovalci z univerze v Bristolu, je pokazala, da so otroci športno aktivnih nosečnic tudi sami športno aktivni.


Čeprav je že dolgo znano, da starši, ki se sami ukvarjajo s športom, v šport usmerjajo tudi svoje otroke, se je zdaj pokazalo, da je medsebojna odvisnost dosti večja, kot so menili do sedaj. Zato je zelo pomembno, da otroci zdrave življenjske navade dobijo že zelo zgodaj.

\’Jesenski\’ otroci bolj športni

V raziskavi, v katero so vključili 5.500 otrok starih 11 in 12 let, so med drugim ugotovili tudi, da se s športom pogosteje ukvarjajo otroci rojeni v jesenskih mesecih. Ta podatek znanstveniki pojasnjujejo z dejstvom, da so \’jesenski otroci\’ navadno višji, močnejši in bolj razviti od svojih vrstnikov ter pogosto bolj uspešni tudi v šolskih športnih tekmovanjih, kar jih tudi motivira, da se tudi kasneje ukvarjajo s športom.

Znanstveniki so tri dni po 10 ur na dan spremljali otroke in preverjali njihovo fizično aktivnost. Z akcelometri, ki so jih namestili otrokom okoli gležnjev, so nadzorovali intenzivnost in frekvenco gibanja. Dobljene rezultate so analizirali in jih primerjali s podatki, ki so jih starši vpisali v vprašalnik. Starše so med drugim spraševali, kako preživljajo prosti čas, kakšne so njihove navade, ali kadijo in kdaj v otroštvu so se začeli ukvarjati s športom.

Študija je pokazala, da se otroci aktivnih staršev, sicer gibljejo več, vendar je bila medsebojna odvisnost velika le pri nekaterih merjenih faktorjih. Zdaj bodo na podlagi dobljenih rezultatov lahko določili pomembne motivacijske elemente. 

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

V kratkem zdravilo za gluhoto

13 junija, 2012 0