Monday, June 17, 2024

Rezultati so opisani v aktualni številki znanstvene revije Science Translational Medicine, ter so ponujeni kot zgodnji korak pri poizkusu boljšega razumevanja bolezni.


»Članek še ne pomeni, da smo odkrili odgovor na vprašanje. Ker gre za hudo bolezen, poskušamo spodbuditi pogovor na platformi široke znanstvene skupnosti. Našli smo nekaj zelo zanimivega, vendar se bodo morali k skupnem delu pridružiti tudi ostali zdravniki,« je dejala Linda G. Griffith iz Centra za ginekolopatološke raziskave in ena izmed avtoric znanstvenega dela.

Z analizo peritonealne tekočine pridobljene med operacijo endometrioze 77 pacientk z različno težo simptomov endometrioze, so znanstveniki ugotovili, da je določen profil aktivnosti citokina povezan z ovarijskimi in rektovaginalnimi lezijami. Obrazec, ki zajema 13 citokinov, je bil negativno povezan s plodnostjo, pravi raziskava.

Številne molekule, ki so jih odkrili na ‘osebni izkaznici’ endometrioze ustvarjajo makrofagi, vrsta imunskih celic, ki delujejo kot stražarji.

Analiza kaže na klinično relevantno mrežo inflamatornih citokinov, ki lahko služijo kot objektivna mera za odločanje vrste zdravljenja endometrioze in potrjevanje učinkovitosti novih metod zdravljenja endometrioze s pomočjo ocene inflamatornih mehanizmov, ki vplivajo na napredovanje bolezni.

V naslednjem koraku znanstveniki načrtujejo nadaljnje raziskave vzorcev tkiva različnih podkategorij pacientk z endometriozo, pacientk z globoko infiltrirajočo medenično endometriozo, ki zajema debelo črevo in druge medenične organe, kot tudi neplodne pacientke z endometriozo.

Poudarki:

·         Znanstveniki so identificirali različne profile aktivnosti citokinov pri ženskah z endometriozo, ki bi lahko služili kot simptomi bolezni

·         Potrebno je razviti stratifikacijski sistem pacientk podoben kot ga poznamo pri pacientkah s karcinomom na dojki

·         Potrebne so nadaljnje raziskave

Naslednji prispevek

Življenjska doba spermijev

21 maja, 2014 0