Monday, June 17, 2024

Akupunktura pa pomaga tudi pri reševanju težav, ki vplivajo na plodnost – nezadostno izločanje hormonov ščitnice (hipotiroidizem), ali prekomerno izločanje hormonov ščitnice (hipertirodizem).


Akupunktura in zdravljenje neplodnosti

Akupunktura se pogosto uporablja v kombinaciji z zeliščnim zdravljenjem in se je stoletja uporabljala za zdravljenje nekaterih vzrokov neplodnosti. Akupunktura in zelišča ne moreta zdraviti adhezij jajcevodov, ki lahko nastanejo kot posledica medenične vnetne bolezni ali endometrioze. V kombinaciji z zelišči pa jo lahko uporabimo za potencialno boljši učinek delovanja jajčnikov in foliklov. Akupunktura pospešuje pretok krvi v maternični sluznici, ter poskrbi za uravnoteženo oblogo maternične sluznice.

Kdaj zdraviti?

Akupunktura je postopek, ki je podoben fizični medicinski intervenciji. Pacientke se običajno pred samim IVF postopkom obravnava tri do štiri mesece. Ta oblika zdravljenja ima pozitiven učinek tudi na sam IVF postopek.

V raziskavi, Stener – Victorin iz Oddelka za porodništvo in ginekologije na Univerzi v Gӧteborgu, so ženske, pred samim in po prenosu zarodkov, spodbujali k akupunkturi. Klinična raziskava Na Berkley Center for Reproductive Wellness je potrdila, da so najbolj učinkovite metode zdravljenja neplodnosti kombinacija akupunkture, zeliščarstva in uradne medicine. V realnosti se ponavadi dogaja, da se akupunktura izvaja brez uradnega medicinskega zdravljenja in obratno.

Neplodnost in akupunktura

Večina spontanih splavov se zgodi v prvem tromesečju nosečnosti. Prav zato se akupunktura izvaja še do dvanajstega tedna nosečnosti.

Ali so akupunkturne točke enake pred spočetjem in po njem?

Po spočetju, bodisi naravnem ali z biomedicinsko pomočjo, izvajalec ne sme igel aplicirati na abdominalnem področju. Obstaja šest kontradiktornih akupunkturnih točk, ki se jim je potrebno v nosečnosti izogibati. Ti točke so žolč 21, želodec 12, debelo črevo 4, vranica 6, mehur 60 in mehur 67. V nosečnosti pa se izvajalci ponavadi izogibajo vsem točkam spodnjega dela abdomena.

Tveganja

Zdravljenje neplodnosti z akupunkturo zahteva minimalna tveganja. V primeru uporabe nepravih akupunkturnih točk v nosečnosti, lahko poveča tveganje spontanega splava. Prav spontani splavi so razlog, da se zdravite pri izvajalcu, ki je specializiran za zdravljenje neplodnosti. Akupunktura velja, ne glede na anamnezo, za splošno varno metodo.

Tipične pacientke

Akupunktura se lahko uporablja za zdravljenje več dejavnikov neplodnosti, vključno s spazmo (zakrčenostjo) jajcevodov. Spazme se z akupunkturo pogosto sprostijo, na neprehodne jajcevode pa postopek nima neposrednega vpliva. Skupaj z zeliščnimi pripravki se zdravijo pacientke z višjo vsebnostjo folikel stimulativnega hormona (FSH), ponavljajočimi splavi, idiopatsko neplodnostjo, težave z lutealno fazo, hiperprolaktinemijo, sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), anovulacijskimi cikli in dejavnike s strani partnerja, vključno z DNK fragmentacijo. 

Naslednji prispevek

Vpliv ščitnice na žensko plodnost

28 januarja, 2015 0