Friday, June 14, 2024

Načeloma zdravljenje z iglami temelji na harmoničnem razmerju med jinom in jangom, to sta dva pola vitalne energije v telesu, imenovane či. Jin in jang ponazarjata osnovni princip celotnega vesolja in vedno delujeta kot dve sili, ki se med seboj dopolnjujeta, ohranjata ravnotežje, vendar nenehno med seboj tekmujeta. Po kitajski filozofiji je vse na svetu in svet sam nastal s spajanjem obeh principov. Nikjer ne obstaja čisti jin in nikjer ne najdemo čistega janga, nenehno in povsod sta prisotna oba. Bolezen je disharmonija razmerja moči in cilj zdravljenja je ponovna vzpostavitev stanja harmonije.


Če pogledamo bolj natančno, v telesu obstaja dvanajst glavnih parnih meridianov, ki so simetrično razporejeni na desni in levi strani telesa. Poimenujemo jih po organih, s katerimi so tesno povezani. Meridiani imajo bodisi energijo jin (pljuča, srce) ali energijo jang (debelo črevo, želodec). Vsak meridian vsebuje določeno število akupunkturnih točk, to so točke kamor se zabadajo igle, če želimo sprostiti energijo in doseči želen učinek. Na primer srčni meridian ima devet točk; srčni meridian na primer poteka po notranji strani nadlahti in podlahti in se konča v mezincu na roki – natanko tu poteka trgajoča bolečina, ki se pojavi pri zožitvi srčne arterije (angina pectoris). Akupunkturne točke imajo premer 2-5 milimetrov, skupno jih obstaja 642 v celotnem telesu.

Pri zabadanju se uporabljajo različni tipi igel, le te se razlikujejo po dolžini, debelini in predvsem po materialu. Tako na primer delujejo zlate igle stimulativno na pretok energije v telesu, srebrne pa imajo pomirjujoč učinek. Vendar pa se danes uporabljajo predvsem jeklene igle. Iglo se zabode z rahlim zasukom in po možnosti hitro, 2-8 milimetrov globoko v kožo. Rdečica ali koprivka, ki se morebiti pojavita na koži sta pozitivna reakcija. Igla se pusti na mestu vboda 10- 20 minut, učinek pa se okrepi še z dodatnim vrtenjem.

Skeptiki radi navajajo, da gre pri akupunkturi za sugestijo in da so uspehi le plod močnega verovanja bolnikov v metodo. Vendar pa takšni teoriji nasprotuje dejstvo, da akupunktura dosega konkretne rezultate tudi pri živalih in se zato tudi že uporablja v veterinarstvu. Še en poizkus potrjuje dejstvo, da akupunktura le ni rezultat sugestije: izbranim osebam so na poljubno izbranih mestih, torej na mestih, ki ne veljajo za akupunkturne točke, zabodli igle – seveda ni bilo nikakršnega učinka, reakcije so nastopile ko so zopet zabadali igle na akupunkturnih točkah. Poleg vseh pozitivnih lastnosti, metoda nima stranskih učinkov, ne pušča farmakoloških ostankov in je povrhu vsega še ugodna. Akupunktura se v tujini uporablja tudi pri operacijah, tako se namreč lahko zmanjša uporaba narkotikov. Posebnost pa je akupunktura ušesa, ki se uporablja tako pri vegetativnih kot psihičnih motnjah. V Evropi se akupunktura uporablja predvsem za uspešno zdravljenje kroničnih bolečin, posebej uspešna je pri zdravljenju migrenskih glavobolov, pred časom so jo začeli uporabljati tudi za zmanjševanje porodnih bolečin, pri puljenju zob in ne boste verjeli uspešno se uporablja celo za zdravljenje debelosti in odvajanju od kajenja.
 

Kategorija:   Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Zakaj je pomanjkanje spanja tako nevarno?

13 junija, 2012 0