Monday, June 17, 2024

Alergija na semensko tekočino je ena izmed bolj bizarnih, do sedaj znanih povzročiteljic težav s spočetjem oz. neplodnostjo.


Alergija na semensko tekočino je pravzaprav alergija na proteine v spermi. Alergija se pogosteje pojavi pri ženskah, čeprav so znani tudi primeri, ko so na lastno spermo alergični tudi moški. Alergijska reakcija pa se običajno ne pojavi ob prvem stiku, ampak zato potrebuje nekaj časa. Bela krvna telesca zgradijo IgE (imunoglobulin E), protitelesa, ki se borijo proti alergenom.

Ženske, ki so alergične na semensko tekočino, so ponavadi alergične na vso, ne samo na spermo svojega partnerja. Alergijska reakcija se lahko pojavi takoj, ali približno uro po izlivu v nožnico. Protitelesa hitro identificirajo ‘tujek’, ter se s sproščanjem histamina pričnejo z njim boriti.

Rezultat? Otekanje vagine, pekoč občutek, bolečine in rdečica, so sicer neprijetni, vendar blagi simptomi alergije. V hujših primerih histamin povzroči utikarijo (koprivnico), otekanje in srbenje kože. Vsak, ki se je že srečal s koprivnico ve, kako neprijetna je, če pa se osredotočimo na genitalije pa še toliko bolj. Pri nekaterih posameznicah se lahko pojavi celo anafilaktični šok.

Marsikdo se je nasmehnil že ob naslovu, vendar je alergija na semensko tekočino resno bolezensko stanje, ki je podobno kot pik čebele, lahko celo usodno.

Pojavnost

Ocenjuje se, da ena izmed oblik alergije na spermo prizadene okoli 12% ljudi, simptomi so najhujši pri ženskah starih med 20 in 30 leti. Ena izmed raziskav je potrdila, da se alergije pogosto napačno diagnosticirajo, ter se zamenjujejo z dermatitisom in nekaterimi spolnimi boleznimi.

Vzroki za neplodnost

Med raziskovanjem vzrokov so ločili spermije in ostalo semensko tekočino, ki sicer izvira iz prostate. Na alergičnih pacientkah so izvedli kup kožnih testiranj. Testi so jasno pokazali, da je za alergijo odgovorna tekočina, ki jo proizvaja prostata. Ta tekočina je ogovorna za lažjo dostavo spermijev, daljše življenje in močnejšo ejakulacijo.  

Raziskovalci z gotovostjo trdijo, da je za alergijo odgovoren specifičen glikoprotein iz prostate.

Ne glede na vzrok alergije, pa spolni odnosi za številne pare postanejo neprijetni. Nekateri za preprečevanje očitno zapletene alergije, med spolnimi odnosi uporabljajo kondom. Spolna abstinenca pa je zagotovo zelo neprivlačna možna izbira. Nobena od omenjenih možnosti ne dovoljuje spočetja,.

Alergija na semensko tekočino ni neposreden vzrok neplodnosti, vendar je nezaščiten spolni odnos neprijeten in v najslabšem primeru tudi nevaren. Za uspešno spočetje je v večini primerov potrebnih več nezaščitenih spolnih odnosov v enem ciklu. Samo ena interakcija na dan ali dan pred ovulacijo je za uspešno spočetje ponavadi premalo.

Erektilna disfunkcija sama po sebi ni povzročiteljica neplodnosti ,moški organizem kljub temu proizvaja spermo, vendar je v tem primeru naravno spočetje skoraj misija nemogoče. Alergija na semensko tekočino ima podobno ozadje. Če ne morete prakticirati spolnosti, oz. zaradi zdravstvenih zapletov ne morete imeti nezaščitenih spolnih odnosov, ste praktično neplodni.

Zdravljenje

Dobra novica je, da možnost obstaja. Kljub neprijetnostim je novica, da alergijo povzroča tekočina iz prostate, pospremljena v pozitivnem tonu. Intrauterina inseminacija (IUI) je dokaj neinvazivna metoda zdravljenja neplodnosti, pri kateri se spermiji v maternico vstavijo skozi kateter.

Surovi spermiji vsebujejo kemikalije, ki v neposrednem siku sprožajo kontrakcije maternice, zato gredo pred samim postopkom skozi proces imenovan ‘pranje’ spermijev. Postopek je na voljo celo HIV pozitivnim moškim, saj je tveganje prenosa bolezni izredno nizko.

Desenzitizacija pa je druga izbira, ki omogoča naravno spočetje. Postopek se izvaja v dveh različnih pristopih – z alergijsko injekcijo, ki vsebuje majhno količino partnerjeve semenske tekočine, ali s postopnim povečanjem vnosa količine spermijev direktno v žensko vagino. 

Naslednji prispevek

Akupunktura in neplodnost

25 septembra, 2014 0