Thursday, July 18, 2024

Ne glede kako zelo občutljiva ali navidez neobčutljiva je naša koža, moramo vedeti, da smo prav vsi dovzetni za alergije in kožne bolezni. Zato je pomembno, da svojo kožo negujete in jo ‘hranite’ z raznimi kremami in maskami – vendar tudi tu previdnost ni odveč!


Alergija se lahko pojavi, če na kožo nanesemo nek kozmetični produkt, ki ne ustreza vašemu tipu kože. To povzroči rdeče izpuščaje in razdraženost. Lahko se pojavijo tudi drugačni simptomi, ki se lahko poslabšajo če ne ukrepate takoj. V tem primeru morate obiskati zdravnika. Kožne alergije lahko nastanejo ob uporabi netestiranih izdelkov ali ob daljši uporabi enega izdelka. Tako se alergija počasi razvija in izbruhne čez čas. Nekatere alergije se pojavijo še leta po tem, ko ste uporabljali določen izdelek.

Ker so za vaše alergije krive sestavine nekega produkta, je prav, da si pred nakupom kozmetike vedno vzamete nekaj trenutkov in preberete napise s sestavinami.

Na kaj morate biti še posebej pozorni

1. Brez alkohola. To pomeni da izdelek ne vsebuje etilalkohola, lahko pa vsebuje druge vrste alkoholov.

2. Rok uporabe. To je datum do katerega je izdelek še primeren za uporabo. Do tega datuma naj bi izdelek že porabili, v nasprotnem primeru pa ga zavrgli. Na uporabnost izdelka pa lahko vpliva tudi način uporabe, na primer, če posodice skremo ne zaprete dobro, se bo po vsej verjetnosti prej pokvarila oziroma ne bo več uporabna.

3. Brez vonja. Izdelek nima (ne)prijetnega vonja, kar pa ne pomeni, da v njem ni sestavin, ki bi preprečile prvoten (neprijeten) vonj.

4. Ne povzroča alergij. To nakazuje, da je ob uporabi izdelka le malo možnosti, da pride do alergije, vendar morate vedeti, da lahko vsak izdelek, ki ga uporabljeta dlje časa povzroči takšne ali drugačne težave s kožo.

5. Naravno. To pomeni, da izdelek vsebuje rastlinske ali živalske sestavine.

Da bi preprečili razne alergije, razdraženo kožo in druge težave, morate ličila, kreme in druge kozmetične izdelke uporabljati pravilno in previdno. Kozmetiko vedno dobro zapirajte in je ne izpostavljajte soncu. Preden nanesete make-up, si vedno umijte roke in obraz. Priporočljivo je tudi, da obdržite svoja ličila samo zase in jih ne posojate drugim. Če opazite, da je vaša koža razdražena ali na nekaterih mestih pordela, raje ne nanašajte ličil. Če vaša ličila začnejo spreminjati vonj ali barvo, je čas da jih vržete v smeti in si kupite nova.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Ali gre morfij v pozabo?

13 junija, 2012 0