Thursday, May 23, 2024

Alergijski nahod je vodeni nahod s srbenjem, pečenjem, napadi kihanja, o katerem lahko prizadeti toži vse leto. Pogosto ga spremlja vodeno vnetje očesne veznice. Trajni nahod sčasoma poškoduje nosno sluznico, nosna školjka se odebeli, zato je prizadeto dihanje skozi nos. Povzročitelji alergijskega nahoda so inhalacijski alergeni: hišni prah, pršice, tobačni dim, kožne luske ali dlaka živali in spore plesni v stanovanju. Za alergijskim nahodom lahko zbolijo otroci in odrasli vseh starosti.
Kadar se le-ta pojavi v določenem letnem času, govorimo o senenem nahodu. Izzove ga cvetni pelod. Tudi pri senenem nahodu so prizadete oči, nos in žrelni prostor. Seneni nahod se velikokrat pojavi prvič v predšolskem obdobju ali kasneje in se sčasoma pogosto preseli navznoter, v bronhije: takrat se razvije alergijska astma.


Mora otrok k zdravniku?

Zdravnika vprašajte za nasvet, če otrok smrka dlje kot tri tedne brez znamenj izboljšanja ali če vsako pomlad in poletje trpi zaradi nahoda, brez drugih znakov prehlada.

Kako pomaga zdravnik

• Zdravnik predpiše zdravila za inhalacijo, ki zmanjšajo odzivnost organizma pri alergijskih reakcijah, ali kromoglicinsko kislino, ki ščiti sluznico pred preobčutljivimi reakcijami.
• Vašemu otroku predpiše kromoglicinsko kislino za vso sezono posameznega peloda.
• S kožnimi testi ali preiskavami krvi ugotovi zdravnik, katere snovi povzročajo alergijo.
• Ko pri otroku dokaže alergijo na določeno snov, lahko zdravnik priporoča desenzibilizacijo, ki pa ni vedno uspešna. Pri alergijah na pelod, se lahko izvede sam jeseni ali pozimi. Pri desenzibilizaciji se z injekcijami vnašajo majhne količine alergenov, tako se poskuša telo narediti neobčutljivo na te snovi.

Kako vi pomagate otroku

• Kadar veste, na kaj se otrok odziva z alergijo, se poskušajte izogibati teh alergenov
• Pri alergiji na pelod: zadržujte otroka daleč od cvetočih travnikov in posebej od sveže pokošene trave. Če imate vrt, pokosite travo enkrat tedensko, da trava ne zacveti
• Ker pelod leti predvsem ponoči, lahko poskusite otroka zaščititi z vlažno brisačo kot zaveso.
• Če otrok še ne hodi v šolo, se odpravite na počitnice izven časa, ko leti pelod. Priporočljiva so območja, revna s pelodom, kot so morski otoki, obale Severnega morja in visoki hribi, preko 1500 m.

 

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Pet priporočil za zmanjšanje celulita

13 junija, 2012 0