Monday, June 24, 2024

V raziskavi na University of Western Australia je sodelovalo 849 ljudi, povzetek pa je objavil Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.


Helicobacter pylori so odkrili leta 1982, povzroča pa več kot 90% razjed (čirov) na dvanajsterniku in več kot 80% razjed na želodcu.

Ocenjuje se, da ima Helicobacter pylori skoraj polovica zemljanov, njena prevalenca pa je v razvitih državah precej manjša.

Novi podatki kažejo, da je Helicobacter pylori imelo 14% žensk z multiplo sklerozo, ter 22% zdravih žensk iz kontrolne skupine. Poleg tega so imele pacientke s Helicobacter pylori blažje simptome multiple skleroze.

Raziskovalci niso potrdili naravne povezave med prisotnostjo Helicobacter pylori in obolevanjem za multiplo sklerozo, niti niso odkrili, zakaj je bil fenomen prisoten zgolj pri ženskah.

Po njihovih besedah lahko nekatere okužbe v otroštvu, v odraslih letih zmanjšajo tveganje obolenja za multiplo sklerozo.

Multipla skleroza je počasi napredujoča bolezen osrednjega živčnega sistema, za katero je značilna izguba mielina v možganih in hrbtenjači, kar se kaže v različnih nevroloških simptomih in znakih.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

100 najpogostejših dvojnih otroških imen

23 januarja, 2015 0