Monday, July 15, 2024
31 maja, 2013

Ali cepivo proti HPV med najstniki povečuje promiskuiteto?

By 0 777 Views

V raziskavo je bilo vključenih skoraj 1.400 11 do 12 let starih deklic, od katerih je bila tretjina preventivno cepljenih. Deklice so spremljali štiri leta.


Raziskava je pokazala, da cepljenje ni bila vzpodbuda v prezgodnje spolne odnose ali uporabe kontracepcije, prav tako je bila nezaželena nosečnost enakovredno porazdeljena med obe skupini deklic. Tudi spolne bolezni so se v obeh skupinah pojavljale s približno enako incidenco.

Cepivo proti HPV ni vstopnica v spolno življenje, ščiti zgolj pred rakom na materničnem vratu in anusu. Pomembno je tudi poudariti, da nudi tudi zaščito pred HPV rakom ustne votline.

Podatki Nacionalne raziskave o cepljenju kažejo, da se je v ZDA najmanj enkrat cepilo 53%, vse tri odmerke pa je prejelo zgolj 35% najstnic.

Podatki The Surveillance, Epidemiology and End Results database in National Program of Cancer Registries kažejo, da se samo v ZDA letno na različnih anatomskih predelih pojavi več kot 33.000 karcinomov povezanih s HPV, piše Medscape Medical News.

Cepljenje bi lahko preprečilo 26.000 zgoraj omenjenih karcinomov, kar je za osveščanje ljudi dovolj velik razlog.

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

UNICEF o otrocih s posebnimi potrebami

31 maja, 2013 0