Wednesday, May 29, 2024

Obstaja splošno prepričanje, da hormonska kontracepcija povzroča pridobivanje prekomerne telesne teže. Prav to prepričanje včasih odloča o uporabi kontracepcijskih tablet, še posebej pri dekletih in ženskah, ki se že borijo z odvečno telesno težo. Ampak ali je sploh znanstveno dokazano, da hormonska kontracepcija povzroča prekomerno telesno težo?


V glavni vlogi nastopajo ženski spolni hormoni estrogeni in progesteroni, ki v ženskem reproduktivnem sistemu vzpostavijo pogoje za morebitno spočetje. Vsebnost omenjenih hormonov je najnižja tik pred menstruacijo, nato vsebnost do sprostitve folikla z jajčecem spet narašča. Tako progesteron kot estrogen povzročata odebelitev maternične sluznice in na ta način vzpostavita ustrezne pogoje za implantacijo oplojenega jajčeca.

Sintetični estrogeni in progesteroni so namenjeni zdravljenju zdravstvenih težav povezanih s hormonskim neravnovesjem v ženskem organizmu, npr. menopavzi. Ženskam v menopavzi se ponavadi predpiše HNT, ki  v glavnem nadomešča pomanjkljivo izločanje estrogenov. Estrogeni in progesteroni pa so glavni hormoni vzpostavljanja pogojev za uspešno izločanje jajčec, oploditve in implantacije zigote na maternično sluznico. Kljub temu, da ponavadi pišemo zgolj o estrogenu in progesteronu, sta omenjena imena endokrine skupine  reproduktivnih hormonov, v katere spada več hormonov vsake podvrste.

Oblika hormonske kontracepcije

V današnjih dneh obstaja več vrst hormonske kontracepcije, ki pa se na ločuje samo po obliki prejemanja, ampak se razlikujejo tudi po sestavi, prav vse pa vsebujejo kombinacijo estrogenov in progesteronov običajno prisotnih v ženskem organizmu. Glavni namen hormonske kontracepcije je v času ovulacije preprečiti sproščanje jajčeca.

Kontracepcijske tablete so oblika hormonske kontracepcije, ponavadi sestavljene tako iz progesteronov kot estrogenov. Poznamo tudi t.i. majhno tabletko, ki vsebuje zgolj progesterone. Tabletke ne ustavijo menstrualne krvavitve.

Na tržišču lahko najdemo tudi kontracepcijski hormonski obliž, injekcije, vsadek in kontracepcijski vaginalni obroček. Večina njih pa za nekaj ciklov prepreči tudi menstrualne krvavitve.  Njihova prednost je, da vam za kontracepcijo ni potrebno skrbeti vsak dan.

Stranski učinki kontracepcije

Večina stranskih učinkov hormonske kontracepcije je povezanih z motenim delovanjem endokrinega sistema, torej glavobol, občasna krvavitev, spremembe razpoloženja, slabost, občutljivost dojk…

Kaj pa telesna teža?

V navodilih za uporabo kontracepcijskih tablet, boste med morebitnimi negativnimi stranskimi učinki najverjetneje zasledili tudi podatek o pridobivanju telesne teže (večina proizvajalcev omenja 2 – 3 kilogramski prirast). Prav tako pa lahko opazite tudi napis o izgubi telesne teže. Torej kaj je res?

Znano je, da tako estrogen kot progesteron sodelujeta pri presnovi maščob, prav tako pa lahko na presnovo maščob vplivajo njune sintetične različice. Raziskave na temo hormonske kontracepcije in pridobivanjem telesne teže so precej kontradiktorne, kljub temu pa so si enotne, da hormonska kontracepcija pozitivno sodeluje pri nadzoru slabega holesterola. Večina raziskav povezanih s pridobivanjem telesne teže, pa je odvisna od starosti kandidatk, ki so sodelovale v raziskavi. Tako npr, je povišanje telesne teže izrazitejše pri najstnicah, kar pa ne gre pripisati zgolj uporabi hormonske kontracepcije, temveč dejstvu, da se v teh letih že zaključi fizični razvoj, ter upočasni presnova. Prav tako so višjemu tveganju pridobivanju telesne teže izpostavljene ženske v menopavzi, ki so podvržene HNT, kar pa spet ne moremo neposredno povezati zgolj z delovanjem hormonske terapije.

Torej, do sedaj zbrani podatki o vplivu hormonske kontracepcije na telesno težo žensk ne kažejo nobene neposredne povezave. Prav gotovo tudi drži, da bo potrebno izvesti več, bolj ciljno usmerjenih raziskav, ki bodo natančneje določale prirast telesne teže v posameznem življenjskem obdobju žensk.

Seveda je hormonska kontracepcija priročen izgovor za pridobivanje telesne teže. Razloge pa je ponavadi potrebno poiskati drugje: genetski dejavniki, prehrana, telesna aktivnost, življenjski slog…

Kljub temu pa ne gre obsojati, raziskave o korelaciji telesne teže in hormonske kontracepcije še vedno niso dokončne. 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Koloidno srebro je strup!

25 novembra, 2014 0