Monday, July 15, 2024

Nosečnost je prelomna točka, ko bitje, ki ga nosi bodoča mamica postane pomembnejše od nje same. Žal slednje terja tudi lepotičenje nohtov, ki pa je zaradi vsebnosti formaldehida v lakih za nohte, odsvetovano, sicer tudi takrat ko niste v pričakovanju, med nosečnostjo pa še toliko bolj. 


Verjetno se vsaka nosečnica na eni točki vpraša tudi ali se je med nosečnostjo potrebno odpovedati tudi lakiranju nohtov, obisku kozmetičnih salonov in acetonom. Vsekakor je strah glede tega nepotreben. Ker povrhnjica nohta ni iz kožnega, temveč iz roževinastega tkiva, je le malo verjetno, da bi lahko lak vstopil skozi kožo v telo. Kljub temu pa se je iz varnostnih razlogov pametneje izogibati temu, da bi lak prišel pod noht ali na kožo ob nohtu.

Kakor koli pa nikakor ni odveč previdnost in preglednost snovi, ki jo vsebujejo določeni laki za nohte. Na tržičju se prodaja ogromno lakov, ki vsebujejo TPHP kemikalijo, ki lahko vpliva na delovanje hormonov. In sicer v primeru prevelike koncentracije lahko vpliva na reproduktivne in razvojne nepravilnosti.

Laki, ki so zdravju prijaznejši naj nebi vsebovali formaldehida, toluena in dibutil ftalata (DBP). Imenovan trio kemikalij vplivajo na reprodukcijski in imunski sistem ter dihala. V času nosečnosti pa je zlasti priporočena pozornost na etil tozilamid in TPHP, saj obstaja sum, da povzroča razvojno in reproduktivno toksičnost.

Kaj pa gelish nohti?

Kakor pri navadnih, tako tudi pri slednjih moraš biti pozorna na izbiro in sestavine. Priporočeno se je izogniti akrilatom in metakrilatom, ki so polimerne plastike in lahko povzročajo draženje in tanjšanje nohtov.

 

 

 

 

Kategorija:   mama, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Zakaj je materino mleko tako pomembno?

28 oktobra, 2019 0