Saturday, December 2, 2023

Prepričani smo bili, da je seksualno revolucijo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja povzročilo odkritje kontracepcijske tabletke, ki je ženskam omogočila seks brez gravidarnega tveganja, bolj resni raziskovalci pa trdijo, da je bil desetletje prej pravi krivec pravzaprav penicilin.


V tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja je bil sifilis, nevarna okužba, ki jo imenujemo tudi AIDS tistega čas, na vrhuncu svoje moči. V petdesetih letih pa je ob penicilinskem zdravljeno popolnoma izginil.

Raziskavo je izvedel, verjeli ali ne, ekonomist, ki je od 30-tih do 70-tih let preteklega stoletja primerjal podatke povezane z nevarnostjo rizičnega seksa (najstniške nosečnosti, gonoreja in število nezaželenih nosečnosti).

Analiza je pokazala, da so se vsi trije faktorji v poznih petdesetih, v času ko je drastično upadlo število obolelih za sifilisom, močno zmanjšali. V desetih letih (1947 – 1957) se je število zmanjšalo za neverjetnih 95%.

Prav zaradi možnosti uspešnega zdravljenja sifilisa, je vzpodbudilo bolj svobodno seksualno obnašanje mlajših generacij, zato se je seksualna revolucija zgodila deset let prej kot se je predvidevalo.

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Skupno življenje s spogledljivko

1 februarja, 2013 0