Monday, April 22, 2024

»Najnovejše novice o potencialih acetilsalicilne kisline, pri preprečevanju obolevanja za rakom, so zelo ohrabrujoče. Stvari se odvijajo v pravo smer, vendar je pred nami še dolga pot,« je dejal Michael Thun iz Ameriškega združenja za rakava obolenja, ki je vodil raziskavo objavljeno v reviji Journal of the National Cancer Institute.


Medicinske smernice v ZDA prebivalcem, za preprečevanje nastanka kardiovaskularnih obolenj, že svetujejo nizke odmerke acetilsalicilne kisline. Seveda smernice predvidevajo jemanje samo v primerih, da pozitivni učinki pretehtajo morebitne stranske učinke zdravila, ali pa so pacienti že oboleli.

Če je potrebno priporočila razširiti tudi v preventivno metodo proti rakavim obolenjem, pa še vedno visi v zraku.  

Predhodne letošnje klinične raziskave so že pokazale, da ljudje, ki jemljejo acetilsalicilno kislino, kar za 37% redkeje podležejo rakavim obolenjem.

Najnovejši podatki pa veljajo za 100.000 državljank in državljanov ZDA, starejših od šestdeset let in nekadilcev.

Prostovoljci, ki so jemali acetilsalicilno kislino, ne glede na odmerek, so imeli 16% nižjo smrtnost, kot posledico rakavih obolenj, je potrdila znanstvena ekipa pod vodstvom omenjenega Micheala Thuna.

Že pred leti smo objavili novico, da vsakodnevno uživanje acetilsalicilne kisline preprečuje nastanek raka na prebavilih.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Naraven otroški sladoled

15 avgusta, 2012 0