Saturday, June 22, 2024

Uravnotežena in zdrava prehrana je pomembna predvsem v času nosečnosti. Da lahko organizem razpolaga z vsemi vitamini in minerali, pa je velikega pomena tudi uživanje sadja. Ananas je tisto sadje, ki ga je med nosečnostjo potrebno uživati z nekoliko previdnosti.


Prednosti ananasa so splošno znane. Gre za sadje z ogromno vitamina C, spodbuja nastanek kolagena, ki je ključnega pomena za rast kosti in tkiv. Vsebuje tudi železo, ki pomaga pri sintezi krvi, vitamin B1, ki krepi živčni sistem ter vitamin B6, ki lajša jutranjo slabost.

Kljub vsem prednostim in dobrim lastnostim pa pri ananasu obstajajo tudi slabosti, na katere je priporočljivo biti pozoren predvsem med nosečnostjo. In sicer ananas je priporočen v zmernih količinah, saj lahko sicer povzroči vnetje ustne sluznice. Prav tako ananas vsebuje tudi visoko vsebnost kislosti, zakar se kot nepriporočljivo živilo predstavlja bolnikom z razjedami želodca,v prevelikih količinah lahko negativno vpliva tudi na zobno steklino. Najbolj negativna plat ananasa predvsem med nosečnostjo pa se skriva v vsebnosti encima bromelain, ki mehča maternični vrat in po nekaterih mitih lahko povzroči tudi zgodnji porod ali celo splav. Vsekakor je v encimu več prednosti, saj slednji spodbuja proces prebave in poskrbi za encimsko aktivnost želodčnega soka. Odličen je tudi pri čiščenju sten krvnih žil, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in znižuje krvni tlak.

Opozoriti je potrebno tudi na visoko vsebnost sladkorja v ananasu, ki lahko predstavlja nevarnost predvsem za mamice s sladkorno boleznijo. Pri slednjem je najbolj pereče sadje v konzervah, ki je kljub temu, da je po odprtju pripravljeno za uporabo, proizvod, ki pri konzerviranju izgubi svojo pravo vrednost in se spremeni v sladico z veliko sladkorja.

 

 

 

 

 

Kategorija:   Prehrana, Zdravje