Wednesday, June 19, 2024

Strije so ena najbolj nadležnih neestetskih nadlog. Strije se lahko pojavijo na različnih delih telesa. Tudi starost, ko se pojavijo, je lahko zelo različna. Vprašanje, ki se nam ob tem poraja pa je, ali jih lahko odstranimo in kako? 


Strije se sicer pojavljajo pri obeh spolih, največ težav pa povzročajo nosečnicam. Elastična in kolagenska vlakna dajejo koži mehanično odpornost, čvrstost in elastičnost. Slednji se zaradi spremembe hormonov močno spreminjajo in tako koža na določenih predelih ni več kos raztezanju.Elastična vlakna zamenjajo z manj kakovostnimi in tanjšimi, kar je podlaga za nastanek strij, kar pa se najpogosteje zgodi ob rasti zarodka, ko se poveča obseg trebuha. Zaradi delovanja hormonov se povečujejo tudi mlečne žleze, zaradi česar se razteza tudi koža na dojkah, to pa lahko še dodatno prispeva k nastanku nosečnostnih strij.

Kaj so strije?

Še pred začnemo govoriti o preventivi in kurativi strij je prav, da najprej razumemo kaj sploh strije so.  Aleš Leskovšek, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije jih pojasnjuje kot pogosto kožno spremembo, ki sicer ne povzročajo zdravstvenih težav, vendar so estetsko zelo moteče. Gre za črtste kožne brazgotine, ki jih spremlja epidermisa oziroma staranje povrhnjice. Strije nastanejo v koži, ki je izpostavljenja dolgotrajni in stopnjujoči se napetosti. To se zgodi, kadar se del telesa veča (trebuh nosečnice, hitra rast mladostnikov, Body Building, rejenje). Strije nastanejo tudi pri povečani aktivnosti nadledvične žleze (Cushingov sindrom) in pri dolgotrajnem jemanju kortikosteroidov v obliki tablet ali krem, saj pride do degranulacije mastocitov in posledične okvare kolagena in elastina.

Strije pri moških se najpogosteje pojavljajo na ramenih in rokah, pri ženskah pa na prsih, trebuhu, stegnih in zadnjici. Strije so pogoste, saj nastanejo pri 70% doraščajočih (adolescentih) žensk, pri 90% nosečnic in pri 40% (adolescentnih) doraščajočih moških.

Kakšni so vzroki nastanka strij sicer ni popolnoma znano. Najbolj prepoznaven vzrok je ko popusti oziroma poči nosilna mreža vezivnega tkiva zaradi stopnjujoče napetosti kože.

Ali lahko strije odstranimo?

Rezultat iskanja slik za strije pri nosečnicah

Natančnega vzroka nastanka strij se torej še ne pozna, nedvomno pa na njihov nastanek vpliva v prvi vrsti dedna nagnjenost, mehansko raztezanje kože ob različnih dogajanjih v telesu in pa dogajanja, ki so vezana na določena starostna obdobja in hormonske spremembe. Največji problem, ki ga številni tukaj zaznavajo pa je, da strij ne moremo v celoti odstraniti. Tudi najmodernejša zdravila in tehnike ne pomagajo zares. Priporočljivo pa je, da posežemo po različnih terapijah, kremah, silikonskih gelih in oblogah ter pripomočkih s katerimi lahko sam izgled strij omilimo. Da preprečimo širjenje strij se je dobro posluževati intenzivnega vlaženja, izjemno pomemben je tudi vitamin C in pilingi s sadnimi kislinami.

 

 

 

 

Kategorija:   zdravje, Zdravje
Naslednji prispevek

Sladkor in nosečnost?

27 septembra, 2019 0