Saturday, June 22, 2024

Novorojenčkov jok izhaja iz njegovih potreb, ki so pravzaprav prilagojene željam v tej starosti. Naloga nas staršev je, da poslušamo svoj instinkt, ter se na njegove potrebe poskušamo čim bolj primerno odzvati. Pestovanje ali prebujanje sredi noči ne pomeni, da novorojenček manipulira z našimi živci oz. da prebuja svojo željo po razvajanju. Daleč od tega! Novorojenčkov jok pomeni neko njegovo željo oz. pomanjkanje. Kaj si želi, pa boste morali ugotoviti sami. Mogoče je lačen, mogoče ga zgolj zebe ali pa mu je v spalni vreči prevroče… Seveda smo ob prvem otroku zmedeni in ne vemo točno kaj nam njegov jok želi sporočiti. Že kmalu boste spoznali razliko med jokom, ki nekako sporoča, kaj potrebuje. Pravi odziv pri novorojenčku rodi globoko zaupanje in občutek varnosti. Prav ti dve lastnosti, pa nam pri njegovem razvoju, pomagajo tud v kasnejšem obdobju.


Novorojenčki niso manipulativni

Imate občutek, da novorojenček z vami manipulira? V tej starosti njegovi možgani še niso sposobni skupaj zložiti tako zapletenih misli! Njihove potrebe in želje so veliko bolj enostavne. Vsakič ko se hitro odzovete na jok, ki izhaja iz njegovih potreb po hrani, pestovanju ali pomoči pri spanju, se prebudi tudi ideja o razvajanju. Vaš odziv ne pomeni razvajanja, ampak zgolj pomaga pri razvoju zdrave vezi med vami in vašim otrokom. Novorojenček, ki se v družinskem okolju počuti varno in tesno povezano s svojimi starši, je srečnejši, ima manj potreb, ter zraste v bolj samozavestnega, samostojnega in pogumnega otroka.

Pri starejših dojenčkih pa je zgodba nekoliko drugačna

Ko dojenček dopolni približno šest mesecev, pa se v njegovih možganih že pričnejo razvijati bolj prefinjene misli. Misli, ki dejansko presegajo njegove osnovne potrebe. Prične vas vleči za uhane, igra se z daljinskim upravljalnikom… v tem primeru je dobro postaviti zdrave meje, ter ga počasi navajati na spoštovanje reda in discipline. Tako bo bolj sposoben razumeti koncept vezi starš – otrok.

Novorojenčka ni moč razvaditi, lahko ga zgolj naučite zaupati in ljubiti. 

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kaj nam sporoča dojenčkov jok?

11 decembra, 2014 0