Monday, July 15, 2024

Najbolj zanesljiva in hkrati tudi najboljša izbira hrane v prvih otrokovih mesecih je zagotovo materino mleko. Katera hrana pa je to po otrokovem prvem rojstnem dnevu?


V prvih mesecih se otrok prehranjuje z materinim mlekom, ki sicer ni pravo mleko temveč gre za rumenkasto mlezivo, ki je izredno bogato z beljakovinami in protitelesci, ki deluje kot prvo otrokovo cepivo, saj je otrok z uživanjem materinega mleka zaščiten pred številnimi okužbami.

Za približno polovico novorojenčkove odpornosti ima zasluge prav mlezivo. To se postopno spremeni v ‘zrelo’ materino mleko v približno desetih do 14 dneh po porodu. Vse do približno polovice otrokovega prvega leta je materino mleko najboljša in pravzaprav edina potrebna hrana oziroma tekočina.

Po prvem rojstnem dnevu otroka, pa pride do vprašanja katero hrano ponuditi otroku, da bo njegov jedilnik čim bolj raznovrsten.

Da se izognete monotonosti hrane in morda tudi nezdrave hrane je odgovor v tržnici. Namesto klasičnih restavracijskih ponudb otroškega menija s pomfrijem, pico in ocvrtim zrezkom, pojdite raje po kaj bolj svežega. Odpravite se na tržnico med pisane stojnice in ribji oddelek, kjer se skrivajo hobotnice, raki, školjke … Ko bo otrok dovolj samostojen ga pošljite samega po nakupu po sadje ali kruh. Pustite mu svobodno voljo, da sam izbere jed iz tržnice, ki bi jo rad poskusil.

Otroke ob dnevih, ko imate več časa, spustite tudi v kuhinjo, naj vam pomagajo pri pripravi solate, naj na mizo položijo prtičke, krožnike, pribor … Vse te malenkosti jih bodo prepričale, da bodo pozneje poskusili vso hrano, tako da ne boste imeli težav s pačenjem in jokom.

Že enoletni otrok lahko je popolnoma enako hrano kot odrasli, seveda v manjših količinah. Zato mu le ponudite vse kar uživate tudi sami: od sadja, zelenjave, testenin, riža do rib, pustega mesa … Različne kombinacije bodo dobra osnova tudi za poznejše prehranjevalne navade, saj mu bodo domači prav vsi okusi. Sicer bo sprva verjetno nekaj upiranja, a bo na dolgi rok pomembno vplivalo na njegov okus.

Zdrava prehrana je pomembna za otroke, mladostnike in odrasle. Igra pomembno vlogo pri fiziološkem, psihosocialnem in kognitivnem razvoju posameznika, v mladostniških letih je pomemben tudi v psihološkem smislu.

Energijsko in hranilno uravnotežena ter potrebam otrok in mladostnikov v fazi rasti in razvoja prilagojena prehrana je med najpomembnejšimi pozitivnimi dejavniki varovanja zdravja. Različne raziskave so pokazale, da je vključevanje sadja in zelenjave pomembno za zdravje, saj vsebujeta številne za normalno rast in razvoj nujno potrebne snovi, ki obenem varujejo pred infekcij­skimi obolenji in različnimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v odrasli dobi.

Število in energijska vrednost obrokov je ključnega pomena, zato je vztrajanje pri zdravem krožniku lahko sicer težka naloga, predvsem ko govorimo o najstnikih, a je nedvomno izrednega pomena za zdrav razvoj.

Kategorija:   otrok, Prehrana, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

ZMEDA, STRAH IN PRVI ŽUR VAŠEGA NAJSTNIKA

20 junija, 2019 0