Monday, July 22, 2024
14 junija, 2020

Ali poslušanje klasične glasbe med nosečnostjo vpliva na otrokov IQ?

By 0 1522 Views

Klasična glasba naj bi vplivala na umirjenost, inteligentnost in hitrejši razvoj govora otroka. Heavy metal glasba naj bi povzročala agresivnost ter možnost, da se rodi pred rokom. Otrok bi se naj tudi počasneje samostojno razvijal. Kaj od tega je res in kaj so le vraže, pa v spodnjih vrsticah. 


Dogajanje zunanje okolice dojenček bolj intenzivno spremlja od 16. tedna nosečnosti naprej, ko se mu razvije sluhovod. Plodovnica je odlična prevajalka zvoka zato otrok sliši svoje starše in različno odziva na zvoke. V 26. tednu nosečnosti se plodu pospeši srčni utrip, po 33. tednu pa že tudi diha po ritmu. Številne raziskave dokazujejo, da dojenček v trebuhu zazna zvok in se odziva. Zaradi tega ob rojstvu tudi prepozna mamin glas in se celo še po prvih 4 mesecih po rojstvu spominja glasbe ali pravljic, ki jih je poslušal, ko je bil še v trebuščku. Močan hrup kateremu je izpostavljen dojenček bi naj povzročil prehiter porod in tudi počasnejše pridobivanje na teži. Klasična glasba bi naj vplivala na inteligenco in nadarjenost za matematiko.

Woman Wearing Black Sleeveless Dress Holding White Headphone at Daytime

Žal trditve niso bile še uradno potrjene, saj je otrok v času nosečnosti deležen toliko različnih dejavnikov, da so zaključki zgolj po zgornjih trditvah nemogoči. Kljub temu, da blagodejni vplivi niso uradno dokazani pa številne nosečnice posežejo po različnih metodah, ki pozitivno vplivajo na otrokov razvoj in njegovo inteligenco. Vsekakor je glasba pomembna komponenta naših življenj že od prazgodovine naprej. Preko glasbe se izražamo, sproščamo, pripovedujemo in občutimo. Glasba nam pomaga pri dojemanju zunanjega sveta, zato dejstvo, da jo začutijo tudi malčki v trebuščku ni tako za lase privlečena.

K vlogi glasbe in njenega vpliva pa prispeva tudi mamino počutje ob določenem zvoku. Dobro počutje mamice začuti tudi otrok, zato je sproščanje ob glasbi, ki vas osrečuje in pomirja zelo priporočljivo. Poskrbite za sproščanje hormona sreče za vaš in otrokov dobrobit.

Kategorija:   Nosečnost, otrok