Thursday, May 23, 2024

Trenutni dnevi so izjemno muhastega značaja. En dan je sončen in topel, spet drug mrzel in vetroven. Za občutljive ljudi in otroke to predstavlja veliko težavo. Kljub temu, da nam je vroče, vemo, da se ne smemo sleči, da ne zbolimo. Otrokom zaradi vetra poveznemo na glavo trak ali kapo – pa to res prepreči vnetje ušes?


 

Prehodna obdobja malčkom zagotovo niso naklonjena, saj so ti v tem času še posebej nagnjeni k prehladom, velikokrat staknejo tudi vnetje ušes.

 

Pa trak in kapa res koristita?

Trak in kapa na glavi, ki pokrivata ušesa, pomagata, ko nas, pa tudi našega otroka, zebe v ušesa. Pri samem vnetju srednjega ušesa pa otorinolaringologi trdijo, da ni dokazane povezave. Tako veter, ki piha v otrokovo glavo in ušesa, ne igra dokazane vloge pri vnetju ušes. Slednje se pojavi pogosto pri tistih, ki imajo povečano žrelnico, zaradi česar se srednje uho ne prezračuje pravilno skozi ušesno trobljo.

 

Pokrivala ne bodo preprečila prehlada

Za prehlad se mora človek okužiti z mikroorganizmi oziroma priti v stik z njimi. Večino prehladov povzročijo virusi v žrelu in nosu. Pri tem pazite: otrokov prehlad se zdravi drugače kot prehlad odraslega človeka, ki mu je običajno dovolj pitje čaja in uživanje vitaminov. Otroci zaradi prehlada večkrat celo obležijo v postelji. Pazite, da si vaš malček vsakič obriše nos z novim papirnatim robčkom in si zatem umije roke, kašlja pa naj v rokav.

 

Ne pozabite pa, da se je priporočljivo z otrokom odpraviti na svež zrak, ne glede na vreme. Vaš otrok se naj giba, skače in teče v vseh vremenskih razmerah, ob prihodu domov pa mu ne ponudite čokolade – raje poskrbite, da zaužije dovolj sadja in zelenjave.

 

A. L.

Kategorija:   Otroške bolezni, Zdravje
Naslednji prispevek

TAKO ZAŠČITITE OTROKA PRED VETROM

14 marca, 2019 0