Wednesday, June 19, 2024
19 januarja, 2023

Ali veste, kako preprečiti vnetje dlesni?

By 0 975 Views

Ko opazimo prve znake vnetja dlesni, moramo nemudoma ukrepati. Ukrepati je potrebno takoj, saj sčasoma lahko pride do paradontoze, ki povzroča propadanje zobnih tkiv. Paradontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni ali gingivitisa.


Če imate vnete dlesni in med ščetkanjem postane vaš umivalnik krvav, potem veste, da so vaše dlesni otečene in pordele. Gre za prve znake, ki lahko kasneje privedejo celo do izgubljanja zob. Pomembno je, da vnetja dlesni ne ignorirate.

Vzroki za krvavenje dlesni

Niso le obloge tiste, ki povzročajo krvavenje dlesni. Dandanes večina ljudi lepo skrbi za svoje zobe in jih redno umiva, vendar to žal ni dovolj. Za učinkovito čiščenje in nego zob morate uporabljati medzobne ščetke in zobne nitke.

Da so naše dlesni zdrave, lahko vidimo že po njeni barvi. Dlesni morajo biti nežne, rožnate barve. Ne smejo biti krvave in močnih, rdečih barv. Tudi površina dlesni ne sme biti popolnoma gladka. Če imate gladko površino to pomeni, da je tam že znak obolelosti. Za vnetje dlesni je pogosto krivo tudi tisto, na kar ne pomislimo pogosto.

Če so naše dlesni močne rdeče barve, je to eden od znakov obolelosti.

Razlogi za krvavenje dlesni so:

 • nabiranje zobnih oblog, ko zobje niso dovolj dobro očiščeni,
 • bakterije, ki nastajajo okoli zob,
 • nabiranje zobnega kamna,
 • premočno ščetkanje,
 • nepravilna uporaba zobnih nitk,
 • zobne proteze, ki držijo dlesni,
 • uživanje zdravil, ki vplivajo na vaše dlesni,
 • hormonska neravnovesja.

Znaki vnetja dlesni

Prvi in najbolj pogost znak za vnetje dlesni je barva dlesni in krvavenje. Pri hujših obolenjih je dlesen že krvavo rdeče barve.

Očiten znak je tudi zadebeljena dlesen, ki rahlo lahko že odstopa. Doma lahko naredite tudi test. Če pritisnete na dlesen in se bo 10 – 15 sekund poznal odtis, je to že znak nezdrave dlesni.

Bakterije so prav tako glavni vzrok vnetja dlesni, ki so povezane z bakterijskim plakom. Bakterijski plak so mehke zobne obloge, ki jih ne vidimo, vendar ves čas nastajajo in se nato spremenijo v trdo zobno oblogo – zobni kamen. Ko nastane zobni kamen, ga nobena zobna ščetka več ne odstrani, obloge pa se še hitreje nabirajo.

Ko se pojavi zobni kamen, je čas da obiščemo svojega osebnega zobozdravnika.

 

Za uničevanje in razkuževanje vaše ustne votline zagotovo priporočamo ustno vodico. Zelo znana in zelo učinkovita je Curasept ustna vodica. Pomaga vam uničiti bakterije tudi na mestih, ki so z zobno ščetko težko dosegljivi.

Zakaj dlesen krvavi in kaj se dogaja?

Ker imamo v ustih ogromno mikroorganizmov, se le ti lepijo na dlesni in zobe. Če jih ne odstranimo v celoti, sčasoma povzročijo vnetje dlesni. Na začetku je vneta le dlesen, kasneje se vnamejo tudi drugi predeli ustne votline kot so: obzobna tkiva, koreninski cement, pozobnica in kost. To privede do paradontoze.

Bakterije poškodujejo mehka tkiva. Ker nam imunski sistem želi pomagati in omejuje naše vnetje dlesni, hkrati poškoduje tudi naša lastna tkiva. Zato pride do krvavitve.

Žal premalokrat posvečamo pozornost krvavenju, saj ni boleče in ne povzroča večjih preglavic. Če krvavitve ne ustavimo, se bolezen razširi in naša obzobna tkiva propadejo. Nastanejo obzobni žepi, kjer se kopičijo bakterije.

Kaj lahko naredimo, da preprečimo vnetje dlesni?

Če smo na začetku in vnetje še ni premočno, bomo že z pravilnim ščetkanjem in redno uporabo zobne nitke, ustavili krvavenje in vnetje. Z pravilno prehrano bodo naše težave izginile še hitreje. Uporaba manj sladke hrane, vitaminov in mineralov bo k temu nedvomno pripomogla. Poglejmo nekaj najbolj pomembnih ukrepov, ki jih moramo vnašati v svoje življenje, ko pride do omenjenih težav.

Ustna higiena

Ko pride do vnetja, moramo takoj izboljšati našo ustno higieno. Tu nam pomagajo različni dodatki iz serije Curaprox. Gre za znano švicarsko znamko, ki skrbi za nas že 50 let. Izdelki so narejeni v sodelovanju z zobozdravstvenimi strokovnjaki, ki vedo, kaj potrebujemo.

S pravo ustno higieno lahko preprečimo, da pride do vnetja dlesni.

Če ste kdaj poskusili z drugimi medzobnimi nitkami in Curaprox medzobnimi nitkami, potem veste o čem govorimo. Izdelke Curaprox odlikuje izjemna nežnost do zob in dlesni, hkrati pa so izjemno učinkoviti pri čiščenju.

Prava zobna ščetka

Uporabljati moramo mehko zobno ščetko in krtačiti naše zobe, nežno in z občutkom. Na splošno mislimo, da moramo močno pritiskati in ščetkati, da si dobro umijemo zobe, vendar naša sklenina potrebuje nežno roko.

Zato se posvetujte z vašim zobozdravnikom in preberite navodila, preden uporabljate zdravila, s katerimi si lahko še bolj poškodujete vaše dlesni.

Prava prehrana

Potrebno je jesti čim manj sladke in lepljive hrane kot so lizike, čokolade, banana, čigumiji in podobno. Omejimo tudi sladkano pijačo med posameznimi obroki, da damo naši slini čas za remineralizacijo sklenine ali izgradnja mineralov.

Spoznajte ekipo najvidnejših članov Moje lekarne, ki skrbi za vaše zdravje in vam pomaga s strokovnimi nasveti ter usmeritvami:

 • Lukanc Tanja, mag. farm.
 • Lukanc Maja, mag. farm.
 • Petronio Isabel, magistra farmacije
 • Monika Kozjek, medicinska sestra
 • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka
 • Maja Levačič Gosak, strokovna sodelavka
 • Mojca Poje, strokovna sodelavka
 • Kranjc Maja, strokovna sodelavka
 • Živa Kukman, magistra farmacije
 • Tatiana Makarova, dr. med.
 • Monika Kozjek, medicinska sestra.

Avtorica članka: Maja Lukanc, mag. farm.

Viri in literatura

 • Crest – Inflamed Gums: Causes & Treatments for Gum Swelling: https://crest.com/en-us/oral-care-tips/gum-health/inflamed-gums-causes-treatments-gum-swelling
 • Sunstar – Gum Inflammation and Disease Explained: https://www.sunstargum.com/gb-en/oral-health/inflammation-and-gum-disease-explained.html
 • Johnson & Johnson – 9 Tips to Boost Your Oral Hygiene Routine: https://www.jnj.com/health-and-wellness/9-tips-to-boost-your-oral-hygiene-routine
Kategorija:   Nasveti, zdravje
Naslednji prispevek

Vse o alergijah!

31 januarja, 2023 0