Saturday, May 25, 2024
13 junija, 2012

Ali imate brazgotino, ki je ostala vidna po operativnem posegu, udarcu, odrgnini, opeklini?

By 0 3041 Views

Vzrok za nastanek keloidov je zaznan kot poškodba kože (kirurški poseg, opeklina, odrgnina,itd). Za oba, keloid in hipertrofično brazgotino je lahko osnovni vzrok hematom, infekcija rane, tujek v koži ali povečano izločanje kolagena za doseg večje elastičnosti brazgotine. Ob tem ni znano, da bi bila genska zasnova vzrok ali predpostavka za nastanek brazgotine. Poznane so rizične skupine glede na starost (pacienti med 10 do 30 let), glede na lokacijo rane (področje sklepov, področja debelejše kože) in glede na barvo polti (temnopolti bolj nagnjeni k brazgotinjenju).


Keloid je brazgotina, ki raste in se razširi v osnovni velikosti rane, medtem ko je hipertrofična brazgotina debelejša, naraste nad nivo kože in sega čez robove rane. Običajno je nesimetrične oblike, redkeje je prisotna bolečina, skelenje ali občutek pekoče bolečine. Najpogostejši razlog za obisk zdravnika je neestetska oblika, ki vpliva na bolnikovo samopodobo.

Obstaja več različnih pristopov za rešitev nastalega problema: kirurški (izrez brazgotine), kriokirurgija, laserska kirurgija, kortikosteroidi (kot krema ali intradermalna injekcija), kompresija (z uporabo elastičnih povojev), antiangiogenski faktorji, radioterapija, fotodinamična terapija, silikonski laminati, itd.

Kako lahko sami odpravimo brazgotino?

Mepiform je tanek, diskreten in elastičen obliž, ki ima na spodnji stični strani nanešen mehak silikon. Prevlečen je z vodoodpornim in paropropustnim filmom, ki omogoča tuširanje tudi kadar je obliž nameščen na brazgotino. Mepiform je zelo tanek in elastičen obliž, ki se lahko namesti tudi na vidne dele telesa ne da bi vplival na kakovost življenja v času zdravljenja. Enostaven je za uporabo, njegova barva (podobna barvi kože) omogoča veliko diskretnost.

Vrsta kliničnih raziskav dokazuje, da so silikonski obliži učinkoviti pri zdravljenju keloidov in hipertrofičnih brazgotin, tako svežih kot starejših (do 30 let). Lahko se uporabljajo kot samostojna terapija ali v kombinaciji z drugimi pristopi za rešitev problema. Znanstveno ni dokazano, kako silikonski obliž deluje pri zdravljenju brazgotin. Poznano je, da imitira uravnavanje prepustnosti vlage na dotičnem delu telesa. Zato ga zdravniki priporočajo kot najboljši način zdravljenja hipertrofičnih in keloidnih brazgotin, saj je njegova učinkovitost dokazana v 92% kliničnih primerov.

Navodila za uporabo

Mepiform se uporablja v primerih nastanka brazgotine po tem, ko so bili šivi odstranjeni in ko je rana že zaceljena. Koža mora biti osušena pred namestitvijo obliža.

Obliž se lahko razreže na primerne velikosti brazgotine tako, da sega 1 cm čez njene robove. Po odstranitvi zaščitnega filma se obliž namesti na brazgotino. V primeru, da se uporablja skupaj z lotionom ali kremami je potrebno počakati, da se krema vpije, šele nato se obliž namesti na suho kožo.

Kako dologo se uporablja obliž Mepiform?

Za optimalno delovanje Mepiform obliža se priporoča namestitev 24 ur na dan. Obliž se odstrani enkrat dnevno, v kolikor je potrebno pregledati brazgotino ali jo očistiti. Isti obliž se lahko ponovno namesti. Mepiform se lahko uporablja do 7 dni oz. dokler še ohranja lepljive lastnosti. Obliž je najbolj učinkovit ko je brazgotina rdeče oz. roza barve.

Kako dolgo se zdravljenje izvaja?

Mepiform je klinično dokazan, da zmanjšuje, mehča in odstranjuje rdečino in nad površino dvignjeno hipertrofično brazgotino in keloid. Zdravljenje lahko traja v kombinaciji z drugimi sredstvi in postopki od 2 do 4 mesece, da postanejo vidni znaki zdravljenja brazgotine, odvisno od stanja v katerem se nahaja brazgotinasto tkivo. Brazgotina po končanem zdravljenju postane manj vidna, obarvana v tenu kože.

 
NADALJNA NAVODILA:

www.SlikoMat.com

 

Slike, ki prikazujejo nanos obliža:

Obliž oblikujte na velikost brazgotine tako, da sega 1 cm čez rob rane in odstranite zaščitni film.

Mepiform namestite na brazgotino. Površina kože mora biti suha in čista brez nanosa kreme.

Isti obliž ponovno namestite po dnevni negi.

 

Slike kliničnega primera:

Slika 1: 2 meseca po končani zdravniški oskrbi, December 2008 začetek zdravljenja z Mapiform obližem

Slika 2: Marec 2009 po 2 mesecih zdravljenja je brazgotina postala bolj plitka, z značilnim zmanjšanjem pigmentacije

Slika 3: Julij 2009, po 7 mesecih zdravljenja je brazgotina v nivoju zdrave kože z mehkimi robovi. Pigmentacija je skoraj v celoti izginila.

Kliknite TUKAJ za več informacij o izdelku.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Z reševanjem križank proti demenci

13 junija, 2012 0