Monday, July 15, 2024

Pitje kave v zgodnji nosečnosti naj bi po zadnjih raziskavah povezovali z večjim tveganjem rojstva otroka z razcepljenim nebom »zajčja ustnica« – no, naj nova odkritja ne povzročijo panike, pravi znanstvenik, ki je sodeloval v raziskavi.


»Zajčja ustnica je zelo redek pojav. Tudi če je to res, je govor o zelo nizkem tveganju, ki se pojavi samo pri nekaterih ženskah. Še sami ne vemo zagotovo, če je to res,« je za Reuters dejal dr. Allen J. Wilcox.

Wilcox iz Nacionalnega inštituta za zdravje v Durhamu in njegovi norveški kolegi so za American Journal of Epidemiology izjavili, da ima Norveška relativno visok odstotek rojstev otrok z razcepljenim nebom. S to deformacijo se med 1000 novorojenčki rodita 2,2 otroka. Znnastveniki so se odločili preveriti, ali obstaja povezanost med pitjem kave in ostalih kofeinskih živil, ter orofacialnimi deformacijami med Norvežani, ki so znani porabniki kofeinskih produktov.

Raziskava je vzporejala 573 žensk, ki so rodile otroke z zajčjo ustnico, ter žensk, ki so rodile otroke brez omenjene deformacije.

V primerjavi z nosečnicami, ki niso uživale kofeinskih proizvodov, so imele ženske, ki so v prvih treh mesecih nosečnosti popile vsja tri skodelice kave na dan, kar za 1,39 krat večjo verjetnost, da bodo rodile otroka z zajčjo ustnico.

Wilcox opozarja, da je tveganje rojstva otroka z zajčjo ustnico kar za 50% višje, ako ima otrok sorodnika z enakim orofacialnim defektom. Raziskava je ovrgla tezo o tem, da je kava eden izmed krivcev za nastanek zajčje ustnice. Umirjeno pitje čaja pa tveganje celo zniža.

»Tudi če bi kava spadala med krivce, kofein prav zagotovo ni substanca, ki bi povzročila defekt;« trdi eden izmed raziskovalcev.

Ker je uživanje kave povezano z mnogimi drugimi faktorji; večja verjetnost je, da ženske ki pijejo kavo tudi kadijo, je raziskava delovanja kave zelo težka.

Ženskam, ki načrtujejo nosečnost ali so že noseče, Wilcox svetuje naj se osredotočijo na spremembe življenjskega stila, ki že dokazano ugodno vpliva na razvoj zarodka, kot sta uživanje folne kisline in prenehanje kajenja.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ženske v novi obleki uživajo bolj kot pri seksu

13 junija, 2012 0