Wednesday, April 24, 2024

Nosečnost je fiziološko stanje, ki v organizmu bodoče matere vzpodbudi številne pomembne obrambne mehanizme. Spremembe v organizmu nosečnice se pojavljajo vsakodnevno in delujejo na delovanje vseh njenih organov, ter vpliva na pozitivno splošno zdravstveno stanje. Logično bi bilo, da se ob nosečnosti ob rasti imunosti tkiva znižuje verjetnost okužb, kot je npr. zobni karies. V zobozdravstvenih ordinacijah pa se pogosto srečujejo s pacientkami, ki so potožile, da je prav nosečnost pospešila propadanje njihovih zob. Njihove zgodbe potrjujejo tudi zadnje raziskave. Pa je sama nosečnost res kriva za progresivno propadanje zobovja?


Trditev številnih mater, da je v času nosečnosti prišlo do pospešenega propadanja zob, je laično a kljub temu vredno obravnave. V nosečnosti, še posebej v prvih mesecih, nosečke pogosto bruhajo (hyperemesis gravidarum) vsebino, ki je kisla in povzroča lokalno acidozo (okisanje) ustne votline, kar poveča kislost dentalnim bakterijam. Kislina je primarna povzročiteljica zobnega kariesa in s svojim delovanjem privede do dekalciniranja zobne sklenine. V ustni votlini noseče ženske se spremeni oralna flora, prisotno je večje število acidofilnih bakterij, kar povečuje njihovo dovzetnost za karies.

Hormoni v nosečnosti

Hormonski status nosečnic je v mnogočemu spremenjen. Skoraj normalno je, da se pri nosečnicah pojavijo vnetja dlesni, ki se kaže z oteklino, rdečico in krvavitvami, ali pa celo s pojavom nosečniškega granuloma. Vneto tkivo dlesni pogojuje kolonizacijo in akumulacijo ustnih bakterij. Posledica propadanja dlesni se lahko kaže v majanju, migraciji in izpadanju zob. Prav zaradi omenjenih dejstev je zdravljenje stanja sprememb na dlesni nosečnic še toliko bolj pomembno. Pri zdravljenju vnetnih procesov v ustni votlini nosečnic, poleg redne oralne higiene, pomagajo tudi preparati hialuronske kisline, ki zamenjajo izgubljeno vezivno tkivo in preprečujejo progresijo bolezni.

Kako zaščititi zobovje

Vse več žensk skrbi za svoje zdravje v nosečnosti, zato upoštevajo nasvete o pomembnosti zdrave prehrane, spoštujejo zdravniške nasvete, skrbijo za ustno higieno in zdravje zob v nosečnosti in po rojstvu. Prav neupoštevanje dobronamernih nasvetov je glavni razlog za pogosti pojav kariesa pri nosečnicah in dojiljah.

Redna in pravilna ustna higiena, kot tudi stomatološki nadzor med nosečnostjo, prejetje profilaktilnih in pravočasnih terapevtskih metod, predstavljajo najboljši način za preprečevanje kariesa med nosečnostjo. Prav zaradi tega imajo nosečnice prednost stomatološke zdravstvene zaščite.

Preberite še:

Nega zob v nosečnosti
Zdravila v nosečnosti
Kajenje v nosečnosti
Alkohol v nosečnosti
Vitaminski dodatki v nosečnosti

Naslednji prispevek

Nosečnost varna tudi za ženske z multiplo sklerozo

13 junija, 2012 0